Cătălin Drulă, președintele USR, despre proiectul de buget pe 2023: Un buget pesedist, inflaționist, bazat pe creșteri de taxe, pe băgat mâna în buzunarul românilor

Cătălin Drulă, președintele USR, a criticat proiectul de buget pe 2023 prezentat de coaliția PSD-PNL, arătând că întreaga construcție a acestuia se bazează pe minciună, pe cifre care nu au nicio acoperire în realitate.

„Din păcate, așa cum ne așteptam, este un buget pesedist, un buget inflaționist, un buget care se bazează pe creșteri de taxe, pe băgat mâna în buzunarul românilor și pe creșterea cheltuielilor statului, care se umflă atât pe baza inflației, cât și pe luatul banilor din buzunarul contribuabililor. Întreaga construcție este una bazată pe minciună, se cresc sumele în lei, numai că acei lei nu mai valorează cât valorau înainte. Aceasta este politica pe care o duce PSD consecvent de câțiva ani de zile, aceea de a diminua valoarea banilor din buzunarul oamenilor, de a diminua valoarea salariilor, de a crește doar cifrele pe hârtie,” a declarat Cătălin Drulă.

Perspectivele de investiții pentru 2023 nu sunt deloc bune, consideră liderul USR, în condițiile inflației imense din ultima perioadă.

„Pe partea de realizare a investițiilor, știm foarte bine că nu e suficient să treci niște sume în niște tabele, asta se întâmplă an de an, ci trebuie să realizezi efectiv acele investiții. Pe 2022 nu au crescut investițiile așa cum ar fi trebuit, este o creștere aparentă care este doar din inflație. Inflația, mai ales pe zona de construcții, este grozavă, au crescut facturile cu 30%. Dacă ai ceva pe care ai plătit 130 de lei este echivalent cu 100 de lei plătiți cu un an înainte. Pe 2023 perspectivele nu sunt mai bune, pentru că trenează foarte multe proiecte, în special pe zona de infrastructură”, a mai spus Cătălin Drulă.

Partea de investiții riscă de asemenea să fie grav afectată de lipsa banilor din PNRR, în condițiile în care UE nu va mai aproba plăți dacă nu vor fi eliminate pensiile speciale.

„Singurul lucru real din proiectul de buget, și acesta se datorează USR, sunt banii din PNRR, dar acești bani vor veni numai dacă vor fi eliminate pensiile speciale. Așadar și la acest punct acest buget este mincinos deocamdată, pentru că pensiile speciale nu sunt eliminate, ceea ce înseamnă că se vor bloca banii din PNRR. Dacă se elimină pensiile speciale, într-adevăr acele sume pot fi accesate”, a concluzionat Cătălin Drulă.