Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la Parchetul General un denunț împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pe care îl acuză de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în contextul vizitei recent efectuate în Cuba, dar și al altor deplasări interne și internaționale. O sesizare a fost depusă și la Agenția Națională de Integritate.
„Sistemul sanitar este în pragul colapsului, nu reprezintă un secret pentru nimeni. Cum nu mai este un secret vizita de lux a domnului Rafila în Cuba, deși domnia sa a vrut să o ascundă. Consider această vizită ilegală, la fel vizita de la Tel Aviv, drept pentru care am depus sesizare la Agenția Națională de Integritate și, apoi, denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Domnul Rafila nu avea voie, potrivit Legii 161/2003, să-și semneze ordine de ministru pentru deplasările pe care le-a făcut în străinătate sau intern. Vorbim de un prejudiciu de circa 20.000 de euro, vorbim de o excursie de lux care nu a avut niciun rezultat concret pentru pacienții din România. Asta în timp ce bolnavii de cancer nu mai au bani pe lunile noiembrie și decembrie de la casele de asigurări, iar farmaciile cu circuit deschis nu mai au bani pentru tratamentele oncologice”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.
În denunțul depus la Parchetul General, ministrul PSD al Sănătății este acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, infracțiune prevăzută la art. 301 alin. 1 din Codul Penal.
Fapta a fost săvârșită cu ocazia deplasărilor la Havana (Cuba) în perioada 15–22 octombrie 2022, precum și a altor deplasări interne și internaționale (de exemplu, Tel Aviv, Israel, în perioada 12-14 septembrie 2022), atunci când Alexandru Rafila a aprobat și emis acte administrative prin care și-a decontat pentru sine transportul, cazarea, diurna, etc. Aceasta deși Alexandru Rafila avea posibilitatea să se abțină de la semnarea acestora, având în vedere că Ministerul Sănătății are un număr de șase secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți, care puteau primi atribuții specifice în acest sens.
În sesizarea depusă la ANI, deputatul USR Emanuel Ungureanu solicită verificarea și constatarea încălcării regimului conflictelor de interese de către ministrul Sănătății.
Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției prevede la art. 72 (1): „Persoana care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcției publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I”.