USR depune moțiune contra ministrului Lucian Bode și îl cheamă în Parlament pe Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după eșecul aderării României la Schengen

USR depune moțiune contra ministrului Lucian Bode și îl cheamă în Parlament pe Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după eșecul aderării României la Schengen

USR depune astăzi, alături de Forța Dreptei, o moțiune simplă contra ministrului de Interne, Lucian Bode, și îl cheamă în Parlament pe Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pentru a da explicații în urma respingerii aderării României la Schengen.

„Depunem moțiune împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Am spus de acum o lună că pune în pericol intrarea în Schengen, iată că s-a concretizat exact ceea ce am spus. Pentru acest eșec major al politicii externe românești trebuie să existe asumare și responsabil. Bineînțeles, responsabilul principal este la Cotroceni, șeful diplomației și politicii externe a României, Klaus Iohannis, care s-a ascuns, care nu are timp să vină în fața Parlamentului, în fața poporului, să dea explicații, ci postează mesaje pe Facebook,” a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, va fi de asemenea chemat în Parlament pentru a da explicații.

„Am depus și o cerere de chemare în Parlament a ministrului Aurescu, la Ora Guvernului, pentru a da explicații în acest caz. Vorbim de un eșec colosal, e absolut rușinos ce se întâmplă, e probabil cel mai mare eșec al diplomației românești din ultimii 20 de ani”, a precizat Cătălin Drulă.

Partidul austriac NEOS, din aceeași familie europeană cu USR, a susținut aderarea României la Schengen și va introduce o moțiune pe această temă în Parlamentul de la Viena, încercând astfel să respingă veto-ul Guvernului austriac împotriva aderării României la Schengen.

„Partidul care face parte din grupul USR, din grupul Renew și ALDE, NEOS, partid parlamentar în Austria, a susținut foarte clar aderarea României, a adresat un mesaj de susținere și de critică a cancelarului Nehammer. Acum vă anunț în premieră că va cere un vot în Parlamentul austriac, în Comisia de politică externă, pe această temă”, a mai afirmat Cătălin Drulă, precizând că dacă partidele din familia PSD și PNL ar fi făcut demersuri similare, ar fi forțat astfel un vot în Parlamentul austriac care ar fi făcut posibilă aderarea României la Schengen.

Reprezentanții NEOS au transmis că votul partidului popular austriac împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen este un atac la adresa libertăților cetățenilor europeni:

„Prin veto-ul său de neînțeles împotriva integrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, partidul popular nu numai că a redus de unul singur libertățile cetățenilor UE și a provocat critici dure la nivel național și internațional, dar politicile populiste ale cancelarului Nehammer reprezintă, de asemenea, o amenințare masivă la adresa economiei Austriei. Restrângerea liberei circulații a persoanelor, în loc să o sprijini în cadrul unui spațiu Schengen comun, în condițiile în care mâna de lucru lipsește, este o măsură extrem de populistă, mărginită și iresponsabilă,” au transmis reprezentanții NEOS.