Deputatul USR Emanuel Ungureanu a sesizat OLAF cu privire la suspiciuni de dublă finanțare cu fonduri europene din consultanță în valoare 1.700.000 de euro la Ministerul Sănătății

Emanuel Ungureanu, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la mai multe documente din care rezultă că, în contractul de consultanță de peste 21 de milioane de euro semnat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu Organizația Mondială a Sănătății sunt incluse obiective și rezultate care au fost incluse în alte proiecte de consultanță finanțate de Uniunea Europeană.

Spre exemplu, Proiectul CAPESSCOST, finanțat din fonduri europene, are ca scop principal elaborarea unui Manual al calității serviciilor medicale și a unui Cod normativ legat de calitatea serviciilor medicale.

Rafila, prin contractul de consultanță cu OMS care privește PNRR, cel puțin în privința a două rezultate, solicită OMS, căreia îi oferă 1,7 milioane de euro pentru aceste rezultate, lucruri mai mult decât asemănătoare cu obiectivele proiectului finanțat din fonduri europene.

Am participat personal la o conferință realizată de către managementul proiectului pe fonduri europene și mi-am dat seama că este foarte probabil să existe o problemă de dublă finanțare în acest caz, drept pentru care am făcut o sesizare la organismul european de luptă antifraudă. La o simplă lecturare a legislației managementului calității serviciilor de sănătate, se poate observa că există indicatori de evaluare a calității și nu numai chiar în legislația de acreditare, care intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, aceștia indicatori fiind publicați și în Monitorul Oficial în aprilie 2017, după un ordin de ministru semnat de colegul de partid al lui Rafila, domnul Florian Bodog, trimis în judecată de DNA pentru fapte de abuz în serviciu și fals intelectual”, a declarat Emanuel Ungureanu.