Primarul Olguța Vasilescu aruncă 15 milioane de euro pentru statui și fântâni arteziene

Primarul Olguța Vasilescu aruncă 15 milioane de euro pentru statui și fântâni arteziene

Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a reușit să treacă de votul Consiliului Local o nouă risipă a banului public: trei proiecte, în valoare totală de 15 milioane de euro, pentru statui și fântâni arteziene amplasate în mijlocul unui bulevard, în condițiile în care a alocat pentru investiții doar 30 milioane de lei în 2022 și a aprobat creșterea prețului gigacaloriei pentru craioveni la cel mai mare nivel din țară.

Consilierii locali USR, împreună cu membrii USR Craiova, au protestat înaintea ședinței de Consiliu și au votat împotriva acestei noi risipe, care vine după contractul de 25 de milioane de euro, încheiat recent de Olguța Vasilescu cu o firmă apropiată PSD, pentru întreținerea gazonului de pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova, pe o perioadă de 4 ani.

”Olguța Vasilescu a încercat să convingă azi consilierii că aceste fântâni arteziene și statui fac parte dintr-un proiect de regenerare urbană mult mai amplu.

În primul rând, nu există o axă de finanțare pentru statui și fântâni, există una pentru regenerare urbană, care implică niște obiective mult mai importante pentru Craiova, cum ar fi reabilitarea sau construirea de locuințe sociale (avem cartierul chinezesc care zace în paragină) sau reabilitarea monumentelor sau mobilitate urbană (piste de biciclete sau benzi dedicate autobuzelor). Sunt destule obiective importante pentru oraș care ar putea fi puse pe agenda de investiții, însă primarul PSD nu face nimic în acest sens. În schimb, dă bani pentru statui și fântâni”, a declarat Eduard Alexandru Cîrceag, consilier local USR Craiova.

La rândul său, președintele USR Dolj, Cezar Drăgoescu, a criticat decizia de astăzi a majorității din Consiliul Local Craiova (PSD-PNL-PER) de a vota pentru fântânile de 15 milioane euro ale Olguței Vasilescu.

”Din păcate, știm cu toții că administrația Vasilescu nu are nicio treabă cu absorbția de fonduri europene. Prin urmare, bugetul local a fost ciuruit încă de la prima ședință de Consiliu Local, cu proiecte ce țin strict de dorințele și mofturile Olguței Vasilescu, fără nicio legătură cu realitatea sau cu necesitățile cetățenilor din Craiova!” a declarat și Cezar Drăgoescu, președintele USR Dolj și consilier local USR Craiova.

În timp ce primarul PSD aruncă zeci de milioane de euro pe statui și fântâni, investitiile au fost uitate, iar cifrele pentru 2022 vorbesc de la sine: 94% din veniturile colectate de Municipiul Craiova au fost cheltuite pe funcționare (adică mare parte pe salarii către aparatul de partid) și doar 45 milioane de lei către investițiile realizate în 2022, față de cele peste 92 milioane lei promise la întocmirea bugetului, adică doar 49% din ce au promis.

Reamintim că, la inițiativa primarului Lia Olguța Vasilescu, în ședința precedentă a Consiliului Local Craiova, pe 22 decembrie, a fost adoptată o hotărâre care prevede creșterea tarifului pentru populaţie la 603,35 lei/gigacalorie (fără TVA), care s-a tradus în cel mai mare preț din țară pentru craioveni la căldură.

Consilierii USR s-au opus și atunci acestei majorări și au solicitat primarului Olguța Vasilescu să subvenționeze mărirea prețului gigacaloriei pentru craioveni, însă aceasta a refuzat, motivând că nu are bani la bugetul local.