Emanuel Ungureanu: Rafila l-a trimis în vacanță în Cuba și pe șeful Agenției Medicamentului

Emanuel Ungureanu: Rafila l-a trimis în vacanță în Cuba și pe șeful Agenției Medicamentului

În timp ce bolnavii de cancer nu găsesc tratamente, iar criza medicamentelor se adâncește, ministrul Alexandru Rafila îl trimite pe șeful Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România într-o vacanță în Cuba. Șapte zile pe bani publici pentru Răzvan Mihai Prisada, care se ocupă, printre altele, cu afacerile cu farmacii ale familiilor Ciolacu și Grindeanu, dezvăluie deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Rafila, cel mai leneș ministru al Sănătății din istorie, își trimite pe rând subordonații în Cuba. Ce credeți că va spune domnul Prisada când va fi întrebat cu ce treabă se plimbă 7 zile în Marea Caraibelor? Va invoca aceeași poveste nemuritoare ca Rafila. Se caută un medicament miraculos pentru pacienții cu diabet, se semnează protocoale de colaborare și alte bla-bla-uri. În loc să meargă să vadă modele de bune practici în Germania, care a introdus la compensare 133 de medicamente, sau în Italia, care a introdus la compensare 114 medicamente inovatoare, domnul Prisada merge în Cuba pentru «posibile» colaborări cu instituții de profil cubaneze. Dacă nu se vor concretiza niciodată, nu va fi responsabil nimeni, dar statul mai cheltuie bani publici pentru pasiunile cubaneze ale unor funcționari care sunt plătiți din bani publici! Stat mafiot”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Ordinul de ministru (nr. 75/2023) prin care șeful Agenției Medicamentului este trimis în Cuba pentru șapte zile, în perioada 28 ianuarie – 3 februarie 2023, a fost semnat de ministrul PSD Alexandru Rafila pe 11 ianuarie 2023. Cheltuielile de diurnă, cazare, transport internațional, transport intern, asigurare medicală și taxă de viză sunt suportate din bugetul Agenției.

Între timp, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește timpul de așteptare pentru ca pacienții să aibă acces la medicamentele de ultimă generație. Din aproape 155 de medicamente aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2016-2020, doar 40 au fost introduse pe lista celor compensate și gratuite în România.

În decembrie 2022, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un denunț la Parchetul General în contextul vizitei efectuate în Cuba de ministrul Alexandru Rafila, acuzându-l de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. O sesizare a fost depusă și la Agenția Națională de Integritate. Detalii, AICI.