Cel mai mare buget din istoria Câmpulungului în 2023: 80 la sută din bani se duc în dezvoltare și doar 20 la sută pentru funcționare

Primarul Municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a prezentat proiectul bugetului local pe 2023, care este cel mai mare din istoria orașului: mai mult de două treimi, adică 80 la sută, se duc în dezvoltarea orașului (221,9 mil lei) și doar 22,76 la sută în ceea ce privește partea de funcționare (65,3 mil lei) a administrației locale.

Dezvoltarea e finanțată în proporție de 95 la sută din fondurile europene obținute de Elena Lasconi.

“Sunt absolut convinsă că, până la sfârșitul anului, prin finanțările pe care le vom primi, această cifră (n.r – pentru dezvoltare) va crește, cel puțin, la 400 de milioane. Acesta este începutul reconstrucției Câmpulungului”, a declarat primarul Elena Lasconi.

Prin comparație, în 2017 au fost alocate 76,7 mil lei pentru funcționare și doar 15 mil lei pentru dezvoltarea orașului.

Practic, primarul USR a crescut de aproape 15 ori finanțările alocate dezvoltării Câmpulungului cu ajutorul fondurilor europene obținute.

“Până acum, suntem municipiul cu cea mai mare alocare pentru dezvoltare din țară, peste Oradea, Cluj sau Craiova”, a mai spus primarul USR.

În ceea ce privește lista investițiilor propuse pentru 2023 din bugetul local, aceste proiecte se ridică la 11,4 mil lei și vizează continuarea procesului de reabilitare a străzilor, finalizarea amenajării mai multe parcuri, extinderea rețelei de canalizare, reamplasarea unei conducte de gaz, amenajarea de parcări rezidențiale și finalizarea documentațiilor necesare pentru a putea crește nivelul fondurilor atrase în comunitate.

Anul acesta, proiectele finanțate din fonduri nerambursabile se ridică la 256,3 mil lei. Exemple: eficientizarea energetică a 9 blocuri construite înainte de ’77 (49 mil lei); 53,8 mil lei pentru eficientizarea energetică a cinci clădiri publice (Spitalul Municipal, o grădiniță și trei școli); 24,8 mil lei pentru achiziția a 8 microbuze, 4 autobuze electrice și 12 statii de încărcare; 15,2 mil lei pentru proiectul pentru instalații electrice, fluide medicale, sistem de alarmare de incendii pentru cele două spitale din Câmpulung; 4,2 milioane lei pentru digitalizarea primăriei; 16,6 mil lei pentru o nouă creșă.

În plus față de cele de mai sus, au fost aprobate și urmează să fie semnate, în zilele următoare, alte contracte de finanțare prin PNRR în valoare de 21,4 mil de lei pentru renovarea energetică a Secției de Psihiatrie, ORL și Oftalmologie a Spitalului Municipal (2,1 mil lei); eficientizarea energetică a Spitalului PNF, Vila Drăghiceanu (3,8 mil lei); renovarea energetică a Pavilionului Administrativ al Spitalului Municipal (2,8 mil lei); renovarea energetică a Școlii Gimnaziale “Nanu Muscel” (6,2 mil lei); eficientizarea energetică a unui corp de clădire a Colegiului Tehnic Câmpulung (3,8 mil lei); dezvoltarea sistemului de transport public ecologic prin achiziționarea de echipamente e-ticketing (2,4 mil lei).

Alte proiecte aflate în evaluare anul acesta, din surse nerambursabile, se ridică la aproape 170 mil lei.