Ajutor pentru românii cu venituri mici. Tichetele sociale să poată fi folosite și pentru cumpărarea de medicamente

Ajutor pentru românii cu venituri mici. Tichetele sociale să poată fi folosite și pentru cumpărarea de medicamente

Deputații USR Diana Stoica și Eugen Terente au depus un proiect de lege pentru ca tichetele sociale, de care beneficiază peste 2,5 milioane de români cu venituri mici, să poată fi folosite și pentru cumpărarea de medicamente.

Sănătatea oamenilor este esențială și, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu își permit să cumpere medicamentele de care au nevoie. Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecțiuni cronice, fie de medicamente pentru afecțiuni respiratorii etc. De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere și medicamente, pe lângă alimente,  prin cardurile sociale”, declară deputata USR Diana Stoica.

Proiectul USR modifică OUG 63/2022 astfel încât beneficiarii să poată folosi tichetele sociale de 250 de lei și pentru medicamente, pe lângă produse alimentare și mese calde. Inițiativa se bazează pe faptul că persoanele vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut de sănătate, pentru că nu au acces la servicii de sănătate adecvate și, de multe ori, trăiesc în condiții precare.

În urma semnalelor pe care le-am primit de la unii dintre beneficiarii cardurilor sociale pentru persoanele vulnerabile am înțeles cât de util ar fi pentru ei să poată folosi aceste carduri și pentru a avea acces la tratamentele care le sunt vitale. Proiectul nostru va ajuta persoanele vulnerabile să ajungă mai ușor la medicația necesară și, din acest motiv, sper ca toți colegii parlamentari, indiferent de partidul din care vin, să înțeleagă importanța proiectului și să îl voteze”, precizează deputatul USR Eugen Terente.

De tichetele sociale acordate din fonduri europene (Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială și Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) pot beneficia pensionarii și persoanele cu dizabilități cu venituri de până la 1.700 de lei, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere și familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 de lei, familiile care primesc ajutor social și persoanele fără adăpost.