Sute de eco-insule digitale de colectare selectivă a gunoaielor, instalate la Brașov, Bacău, Timișoara și Victoria

Sute de eco-insule digitale de colectare selectivă a gunoaielor, instalate la Brașov, Bacău, Timișoara și Victoria

În patru orașe din România vor fi instalate sute de eco-insule digitale de colectare selectivă a gunoaielor, după ce primarii din Brașov, Bacău, Timișoara și Victoria au obținut fonduri europene nerambursabile pentru aceste proiecte.Eco-insulele vor permite creșterea colectării selective a gunoaielor și scăderea costurilor produse de depozitarea acestora. Locuitorii vor avea astfel la dispoziție un sistem modern pentru colectarea gunoiului, selectat pe cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.

La Brașov a fost obținută o finanțare de peste 25 de milioane de lei din PNRR pentru extinderea colectării selective a gunoaielor prin acest sistem de eco-insule digitalizate. Cele 275 de eco-insule noi, împreună cu cele deja existente, vor acoperi aproape 90% din numărul total de platforme de depozitare a gunoaielor din Brașov, anunță primarul USR Allen Coliban.

Bacăul a obținut de asemenea o finanțare nerambursabilă de aproximativ 2 milioane de euro pentru instalarea a 200 de eco-insule de colectare a gunoiului. Fiecare eco-insulă are o capacitate de colectare pentru 200 de apartamente, anunță primarul USR Lucian Viziteu, care a precizat că accesul la aceste eco-insule se va face pe baza unor cartele.

O finanțare de șase milioane de lei din fonduri europene nerambursabile va permite instalarea la Timișoara a primelor 100 de eco-insule de colectare selectivă. Dominic Fritz, primarul USR al orașului, anunță că mai are în evaluare încă o cerere de finanțare pentru înființarea a patru centre de colectare de la populație a gunoaielor periculoase menajere, a celor voluminoase, a celor din construcții și demolări sau deșeuri verzi.

Orașul Victoria din județul Brașov a obținut de asemenea 1,13 milioane de lei din PNRR, prin care va fi finanțată instalarea a 23 de eco-insule digitale destinate colectării gunoaielor. Eco-insulele vor permite o eficiență crescută în domeniul colectării selective a gunoaielor, vor rezolva problema mirosurilor neplăcute și vor avea un impact pozitiv asupra calității vieții locuitorilor, transmite primarul USR Camelia Bertea.

Prin instalarea acestor eco-insule digitale de colectare selectivă a gunoaielor se urmărește reintroducerea în circuitul de producție a unei cantități cât mai mari de materiale reciclabile, pentru a scădea cantitatea de gunoaie care ajunge la groapa de gunoi a orașelor.