<strong>Senatorul USR Cristi Berea, inițiativă legislativă privind digitalizarea unor activități din domeniul securității în muncă</strong>

Senatorul USR Cristi Berea, inițiativă legislativă privind digitalizarea unor activități din domeniul securității în muncă

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, a depus un proiect de lege privind digitalizarea unor activități din domeniile sănătății și securității în muncă și, respectiv, apărării împotriva incendiilor.

Propunerea urmărește digitalizarea instructajelor privind sănătatea și securitatea în muncă și, respectiv, apărarea împotriva incendiilor efectuate de către angajatori, prin instituirea unei aplicații denumite Registrul Instructajelor Periodice.

Cristi Berea: ”Instructajele reprezintă o obligație fundamentală a angajatorului, regăsită în Codul Muncii și detaliată în toate Legile aferente. Mai mult, importanța acestor proceduri efectuate la angajare rămâne esențială într-un stat ce pune accentul pe drepturi individuale și securitate socială. Dar realitatea relevă un cadru birocratic excesiv.”

Registrul Instructajelor Periodice permite tranziția la semnătura electronică, inclusiv cea olografă biometrică pentru certificatele de instructaj, precum și încărcarea tuturor certificatelor aferente aspectelor de securitate, sănătate și apărare împotriva incendiilor pe platformă.

Inițiatorul a prevăzut și un mod detaliat de implementare, care acordă timp Inspecției Muncii atât pentru a elabora normele metodologice, cât și pentru a institui și pune efectiv la dispoziție Registrul Instructajelor Periodice. Angajatorii vor avea la dispoziție 2 ani pentru a opta pentru înscrierea în acest Registru, un termen generos de tranziție și adaptare până când adoptarea acestei platforme va deveni obligatorie.

”Se creează un cadru eficient ce eliberează angajatorii de sarcini suplimentare, punând totodată la dispoziția autorităților o evidență a tuturor instructajelor efectuate, fapt ce le permite acestora verificări și intervenții, acolo unde este cazul, într-un timp mult mai scurt” mai spune inițiatorul, senatorul USR Cristi Berea.