Brașov, Capitala verde a României: 50 de autobuze electrice și patru noi piste de biciclete, prin fonduri din PNRR

Brașov, Capitala verde a României: 50 de autobuze electrice și patru noi piste de biciclete, prin fonduri din PNRR

Primarul USR Allen Coliban duce mai departe proiectul de transformare a Brașovului în Capitala Verde a României, prin atragerea unei noi finanțări din PNRR: aproape 30 de milioane de euro vor permite mărirea numărului de autobuze electrice din oraș și extinderea rețelei de piste de biciclete.

Printr-o finanțare din PNRR de aproape 25 de milioane de euro vor fi achiziționate încă 50 de autobuze electrice în oraș. Finanțarea include 18 stații de încărcare rapidă și 50 de stații pentru încărcare lentă.

În decembrie 2022 a fost semnat un alt contract prin PNRR pentru achiziționarea a 23 de autobuze electrice. În total, flota RATBV va ajunge astfel la peste 200 de mijloace de transport prietenoase cu mediul: autobuze electrice, hybrid și troleibuze. Brașovul își consolidează astfel poziția de lider național în privința transportului public electric.

O altă finanțare din PNRR, în valoare de 3,28 milioane de euro, va permite realizarea a patru trasee de piste de biciclete care fac parte din Masterplanul velo al municipiului Brașov, pe o distanță totală de 16,4 km. Obiectivul final este ca fiecare brașovean să aibă la maximum 250 de metri de locuință o pistă pentru biciclete.

„Obiectivul Brașovului Verde prinde contur cu fiecare finanțare pe care o atragem. Pe lângă finanțarea pentru cele 50 de autobuze electrice și traseele noi de biciclete, am mai obținut o finanțare de 40,5 milioane de lei, prin POIM, pentru viitorul parc fotovoltaic al Brașovului. Acesta va asigura peste 90% din necesarul de energie electrică al municipiului, pentru iluminatul public, unitățile de învățământ, producerea zăpezii artifiale în Poiană etc.”, a transmis primarul Allen Coliban.