<strong>USR îl cheamă pe Nicolae Ciucă la ”ora prim-ministrului” în Senat să dea explicații despre proiectul privind pensiile speciale</strong>

USR îl cheamă pe Nicolae Ciucă la ”ora prim-ministrului” în Senat să dea explicații despre proiectul privind pensiile speciale

Grupul USR din Senat îl cheamă pe Nicoale Ciucă la ”ora prim-ministrului”, în data de 6 martie 2023.

USR a propus ca subiect de dezbatere poziția premierului României cu privire la reforma pensiilor speciale și de serviciu, inclusiv măsura în care proiectul guvernului răspunde cerințelor stabilite prin jaloanele Planului Național de Redresare și Reziliență.   

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, consideră că proiectul de lege care a fost depus la Parlament are carențe majore, nu rezolvă problema de fond – recalcularea pensiilor de serviciu pe bază de contributivitate – și riscă să fie declarat neconstituțional. 

”Nicoale Ciucă are multe lucruri de clarificat: care este poziția guvernului față de pensiile speciale, dacă UE consideră că abordarea actuală respectă jaloanele din PNRR sau România riscă să piardă miliarde de euro de dragul specialilor de partid. Nicolae Ciucă mai trebuie să ne spună de ce România se împrumută din ce în ce mai mult și a rate din ce în ce mai mari; ce se întâmplă cu facturile la energie și întârzierile la eliberarea cardurilor”, a declarat senatorul USR Radu Mihail.

Conform regulamentului Senatului, ”o dată pe lună, de regulă în prima zi când se desfășoară dezbateri politice cu participarea prim-ministrului, Comitetul liderilor stabilește o zi când se dezbat probleme de interes major pentru viața politică, economică și socială. Dezbaterile politice se organizează atât la solicitarea grupurilor parlamentare, cât și la solicitarea prim-ministrului, alternativ.

(2) Solicitarea se înaintează Biroului permanent al Senatului, în scris, de către unul sau mai multe grupuri parlamentare, cu precizarea temei de dezbatere propuse, iar Biroul permanent îl informează de îndată pe prim-ministru.

(3) Prim-ministrul are obligația de a participa la dezbaterea solicitată.”