PSD și PNL nu vor deconspirarea lucrătorilor Securității și a rudelor acestora

PSD și PNL nu vor deconspirarea lucrătorilor Securității și a rudelor acestora

Deputații PSD și PNL au votat, miercuri, pentru a treia oară împotriva legii USR de înființare a unui registru al securiștilor, care să ducă la deconspirarea foștilor lucrători ai Securității și ai urmașilor acestora ajunși în funcții publice. 

Inițiativa depusă de deputatul USR Claudiu Năsui prevede publicarea pe siteul CNSAS a unui registru public al tuturor lucrătorilor Securității. Acesta ar permite interogarea după nume, după funcția sau demnitatea publică ocupată sau după legătura de rudenie până la gradul III cu persoane care ocupă anumite funcții de demnitate publică. 

Crearea unui registru al securiștilor ar clarifica multe minciuni care circulă în spațiul public, de aceea parlamentarii PSD și PNL refuză să voteze legea USR.

„La 33 de ani de la Revoluție, după 45 de ani de comunism, în care elitele României au fost distruse, asasinate și torturate, cred că a venit momentul să știm adevărul sau măcar o parte a lui. Punctul 8 de la Timișoara care însemna, pe scurt, lustrație, nu a fost niciodată adoptat, nu a fost niciodată respectat. Cei care au condus chiar și Securitatea au devenit miniștri, prim-miniștri și chiar președinte. Noi, ca stat, am refuzat adevărul, am refuzat dreptatea”, spune deputatul USR Claudiu Năsui.

Inițiativa legislativă depusă de deputatul USR Claudiu Năsui a fost respinsă de două ori până în prezent de parlamentarii PSD-PNL, dar deputatul USR este hotărât să redepună această lege ori de câte ori este nevoie până ce va fi votată. Momentan, legea se întoarce la comisii pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare sau respingere, fiind o lege organică.