USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care obligă producătorii și operatorii economici să raporteze lunar stocurile de produse agricole

USR și Forța Dreptei atacă la Curtea Constituțională obligația impusă producătorilor agricoli şi operatorilor economici de a raporta lunar Ministerului Agriculturii stocurile la produsele agricole și alimentare.

Obligația acestor raportări va permite grupurilor de interese conectate la instituțiile statului să intre în posesia unor informații cu caracter de secret comercial și să facă averi, prin speculă și manipularea prețurilor, în timp ce producătorii români își vor pierde puterea de negociere, atrag atenția reprezentanții USR.

„PNL și PSD sunt la un pas de instituirea rechizițiilor la preț fix – dar nu pentru stat, ci pentru samsari. Ce s-ar întâmpla dacă doar băieții deștepți ar ști câte cereale se consumă în România? Care sunt stocurile de produse și unde sunt localizate acestea? Cât de vechi sunt? Băiatul la costum, cu mașină de lux, care va sosi la poarta fermei, va ști ce cantități are agricultorul în silozuri, de când le are și când trebuie să le vândă. Îi va stabili producătorului prețul și condițiile de achiziție. Practic, acești băieți ar face bani buni pe operațiuni de import – export, vor manipula prețul la produsele agricole”, transmite deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Legea încalcă prevederile constituționale legate de libertatea economică și de protecția concurenței loiale. În plus, propunerea legislativă este nejustificată și nefundamentată, iar expunerea de motive încalcă normele de tehnică legislativă, deoarece nu respectă principiului securității juridice, previzibilității și clarității normelor.

USR a votat împotriva acestei legi, miercuri, 8 februarie, în Camera Deputaților, legea fiind însă adoptată prin votul majorității PSD-PNL.