USR corectează în Parlament Legea avertizorului de integritate, pentru a debloca cererea de plată numărul 2 din PNRR

USR corectează în Parlament Legea avertizorului de integritate, pentru a debloca cererea de plată numărul 2 din PNRR

USR a depus astăzi o inițiativă legislativă de modificare a Legii avertizorului de integritate care pune textul legii în concordonanță cu Directiva Europeană și cu prevederile Jalonului din PNRR. USR solicită partidelor de la putere să adopte în procedură de urgență această inițiativă pentru a putea debloca plata a 2,8 miliarde de euro din PNRR.

”Sunt peste 300 de zile de când trebuia finalizat jalonul din PNRR privind intrarea în vigoare a legii privind protecția avertizorilor, prin transpunere în legislația națională a unei directive europene. Respectarea acestui jalon este strâns legată de a doua tranșă de bani europeni. Au depășit și termenul, au adoptat și o lege care îi expune pe avertizorii de integritate, nu îi protejează. De asta Comisia Europeană nu eliberează fondurile pentru România. Am depus inițiativa de reparare a legii avertizorului de integritate, pentru că nu mai avem timp să stăm după agenda lui Predoiu, total ruptă de interesul oamenilor și puternic conectată la interese politice”, spune Stelian Ion, vicepreședinte USR și fost ministru al Justiției.

Pe data de 15 februarie a expirat perioada de evaluare a cererii de plată numărul 2 din PNRR, iar Comisia Europeană cere în continuare României să refacă o serie de jaloane și ținte care ar fi trebuit să fie îndeplinite încă din luna martie a anului trecut. Acest lucru înseamnă că se amână plata celor 2,8 miliarde de euro către România iar următoarea cerere de plată, planificată pentru luna martie, nu poate fi momentan depusă.

Printre jaloanele cele mai problematice, pentru care Comisia solicită măsuri urgente, este Legea privind avertizorul de integritate, lege care ar fi trebuit să fie gata încă din luna martie a anului trecut. Această lege, care transpune o Directivă Europeană, a fost în repetate rânduri criticată pentru forma adoptată, care nu asigura mai multă protecție și nici nu încuraja avertizorii de integritate.

”Deblocarea PNRR trebuie să fie în acest moment prioritatea guvernului. Am avertizat în repetate rânduri că întârzierile în îndeplinirea jaloanelor și țintelor va duce la acest blocaj. Iar acest blocaj se suprapune acum peste o perioadă extrem de aglomerată. În următoarele luni România ar trebui să rezolve problemele pe cererea de plată numărul 2, să închidă jaloanele întârziate pentru a depune cât mai repede cererea de plată numărul 3, să facă un plan și să îl negocieze cu Comisia pentru programul RePowerEu, care se adaugă PNRR și să lanseze primele apeluri din Programele Operaționale aferente fondurilor europene clasice pentru 2021 – 2027. Toate acestea în paralel cu îndeplinirea jaloanelor la zi din PNRR. Acest blocaj pune în real pericol investiții de care România are nevoie pentru a se moderniza: construcția de spitale, școli, autostrăzi, împăduriri”, a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.