USR propune Parlamentului o declarație care condamnă războiul din Ucraina

USR propune Parlamentului o declarație care condamnă războiul din Ucraina

La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, USR propune conducerii Parlamentului să adopte o nouă declarație de condamnare a agresiunii lui Vladimir Putin.

„Se împlinește în această săptămână un an de când lumea și Europa, așa cum o știm noi, s-au schimbat dramatic. Se împlinește un an de când Rusia a atacat un stat independent, de când a început războiul din Ucraina și, în acest context, am depus la președinții celor două Camere și la Biroul Permanent o propunere de declarație a Parlamentului României prin care să exprimăm încă o dată, explicit și foarte clar, solidaritatea și susținerea României față de Ucraina”, a spus vicepreședintele USR Dan Barna.

În acest context, Dan Barna a criticat și lipsa de reacție a președintelui Klaus Iohannis cu privire la ultimele evoluții de la frontierele României.

„Vedem că în ultima perioadă diplomația României s-a înmuiat semnificativ. Vedem lipsa de reacție, reacție anemică față de poziția Moldovei și față de declarațiile președintei Maia Sandu, care a ieșit public și a spus ce se întâmplă în momentul de față în Moldova și care sunt riscurile de securitate ale acestei țări și, la zile bune după ce Statele Unite au reacționat, după ce Comisia Europeană a reacționat, am văzut doar un comunicat de presă cu idei generale din partea președintelui României. Este necesar ca România să aibă o voce mai fermă față de ceea ce se întâmplă la frontiera de est. Este necesar ca, prin vocea Parlamentului, dacă nu se întâmplă dinspre Președinție, să transmitem acele mesaje pe care și ucrainenii și frații noștri din Moldova le așteaptă de la noi cu disperare”, a spus Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

La rândul său, Radu Mihail, liderul senatorilor USR, a susținut nevoia ca Parlamentul României să aibă o poziție fermă prin declararea regimului Putin drept un regim terorist.

„Regimul de la Moscova, de un an, se comportă ca un terorist: ucide civili, bombardează fără discriminare școli, spitale, locuințe, sunt răpiți mii de copii ucraineni care sunt duși la ”re-educare”. De aproape un sfert de secol, regimul lui Putin atacă și distruge vecinii care par a se opune: Cecenia, Georgia, Ucraina. Recent, Moldova pare să fi fost ținta unei încercări de lovituri de stat. A marca un an de la începerea războiului în Ucraina ar trebui să se facă prin declararea regimului Putin drept un regim terorist”, spune liderul senatorilor USR Radu Mihail.