Deputatul USR Emanuel Ungureanu: În România, cei care atrag atenția asupra neregulilor din spitale sunt concediați

Deputatul USR Emanuel Ungureanu: În România, cei care atrag atenția asupra neregulilor din spitale sunt concediați

Lipsa unei legislații serioase care să protejeze avertizorii de integritate are consecințe grave în cazul celor care atrag atenția asupra neregulilor din sistemul de sănătate, a transmis astăzi deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR i-a invitat în Parlament pe Claudia și Iulian Baicu, de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, și pe Daniela Vameșu, doctor la Serviciului de Ambulanță Tulcea, care au rămas fără loc de muncă și au fost hărțuiți prin cercetări disciplinare repetate după ce au atras atenția asupra unor nereguli grave din sistemul medical.

„Oamenii care atrag atenția asupra neregulilor din interiorul sistemului nu sunt protejați în prezent de o lege adevărată a avertizorului de integritate. Soții Baicu, doi oameni excepționali, curajoși, și-au sacrificat cariera, familia, liniștea pentru a arăta problemele grave din Serviciul Județean de Ambulanță Neamț. Vă amintiți descinderea DNA la ambulanța Neamț și arestarea mai multor persoane care luau șpagă pentru concursuri? Ei sunt cei care au arătat aceste nereguli. Consecința? Au rămas fără loc de muncă. Pentru că PSD și PNL refuză să facă o lege a avertizorului care să-i protejeze în mod real”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Legislația trebuie modificată astfel încât oamenii care reclamă neregulile grave din sistemul medical să fie protejați, nu dați afară, a mai afirmat deputatul USR.

„Toți cei care dezvăluie abuzurile din serviciile județene de ambulanță și din spitale devin victime. Dacă vocile din interior sunt stinse de un sistem corupt, mafiot, nu ne este protejată viața nici când avem nevoie ca o ambulanță să ajungă la timp, nici când avem nevoie ca un doctor să ne trateze cu responsabilitate. Când oameni ca ei reclamă lucruri și sunt dați afară, semnalul pentru sistem este tăcere. Pentru că toate instituțiile de forță apără mafioții și ei sunt lăsați fără locuri de muncă”, a concluzionat deputatul USR.

USR a depus vineri, 17 februarie, un proiect de lege care repară legislația legată de avertizorii de integritate și asigură protecția reală a acestora, conform directivelor europene și angajamentelor asumate de România prin PNRR. USR solicită PSD și PNL să adopte în procedură de urgență această inițiativă.