USR cheamă federațiile și cluburile sportive în Parlament, pentru discuții despre combaterea violenței în sport

USR cheamă federațiile sportive și cluburile departamentale în Camera Deputaților, în Comisia pentru Tineret și Sport, pentru a discuta despre cele mai bune modalități de combatere a violenței în sport.

Deși în Legea sportului există prevederi clare în acest sens, punerea în practică a acestora lăsă de dorit. Federațiile și cluburile sportive nu aplică așa cum trebuie sancțiunile necesare în cazurile de violență asupra jucătorilor sau de violență verbală din partea spectatorilor în cadrul competițiilor sportive.

„Am fost aseară la meciul de handbal CSM București-Rapid și injuriile pe care le-a adus galeria echipei Rapid jucătoarelor CSM și în special Cristinei Neagu au nevoie de o reacție din partea Federației de Handbal. Federația trebuie să-și îndeplinească responsabilitățile și să asigure protecția jucătoarelor, protecție împotriva violenței, chiar atunci când vorbim de violență verbală”, transmite deputata USR Oana Țoiu.

Toate eforturile făcute pentru încurajarea sportului sunt distruse de aceste manifestări toxice de violență, consideră deputatul USR Tudor Pop, care a precizat că e nevoie de o schimbare în sportul românesc, prin aplicarea măsurilor prevăzute de lege pentru aceste cazuri.

„Acest fenomen îi gonește pe iubitorii de sport din arenele sportive. Ceea ce am văzut ieri la acest meci nu este o întâmplare nefericită, nu este o eroare neforțată, pur și simplu este un obicei toxic adus de galeriile echipelor de fotbal în handbal, în rugby, în baschet. Nu avem nevoie de astfel de manifestări și aș vrea să fac un apel către toți conducătorii de cluburi și către toate federațiile să se ralieze în spatele ideii că sportul înseamnă în primul rând fair-play, respect între jucători și între suporteri, că înseamnă încurajarea copiilor să se apropie și să practice sportul”, a transmis deputatul USR.

În Legea sportului există în prezent instrumente de sancționare a comportamentelor violente, atât prin amendă, cât și prin ore de muncă în folosul comunității, în cazurile de violență verbală.