<em>PNL anulează un jalon din PNRR deja îndeplinit și aruncă în aer achizițiile publice</em>

PNL anulează un jalon din PNRR deja îndeplinit și aruncă în aer achizițiile publice

Senatorul PNL Daniel Fenechiu continuă seria de inițiative legislative toxice și riscă să anuleze un jalon din PNRR deja îndeplinit care vizează achizițiile publice.

Senatorul PNL a depus la sfârșitul anului trecut o inițiativă care prevede desființarea Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), toate contestațiile urmând să fie soluționate de instanțele judecătorești. 

Adoptarea acestei inițiative ar putea reactiva firmele contestatoare de meserie care blochează investițiile publice, mai ales PNRR-ul, la capitolul infrastructură în domeniile construcții, rutier, feroviar. 

USR solicită public PNL să se concentreze pe implementarea reformelor care au fost negociate și retragerea acestei inițiative care poate afecta implementarea PNRR din cauza reversibilității unor reforme.

„În timp ce negociam investițiile din PNRR trebuia să găsim o soluție și pentru finalizarea lor până în 2026. Iar principala piedică a investițiilor publice în România o reprezenta durata procedurilor de achiziție, care, cu tot cu contestațiile în instanță era în medie de 2 ani. Reușita USR de scădere de la 2 ani la 6 luni media procedurilor de licitație pentru investițiile publice, raportată jalon îndeplinit în cererea de plată 2 din PNRR, urmează să fie anulată prin propunerea lui Fenechiu care vrea să desființeze CNSC și să punem investițiile din nou la mâna contestatarilor de meserie”, explică Cristian Ghinea, fost ministru al Investiții și Proiectelor Europene. 

În august 2021, a fost modificată legislația privind achizițiile publice pentru a scurta durata procedurilor și a fost introdusă obligația de a semna contractul imediat după decizia CNSC. Modificarea s-a bazat pe faptul că 98% din deciziile CNSC sunt confirmate de instanțe. Schimbarea legii a afectat desigur mulți avocați și firme de consultanță care există doar pentru a suge bani din contestații făcute pentru a bloca proiectele de investiții. 

Jalonul din PNRR a fost raportat îndeplinit după adoptarea în Parlament a legii de aprobare a ordonanței 3 din 25 august 2021 și e inclus în cererea de plată nr. 2. 

Propunerea legislativă PNL o găsiți aici: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L82&an_cls=2023