Cum facem să găsim medicamentele în farmacii? Soluția USR

Cum facem să găsim medicamentele în farmacii? Soluția USR

Medicul Adrian Wiener, deputat USR, îi cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să modifice de urgență mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare astfel încât pacienții să găsească în toate farmaciile antibiotice sau antitermice.

În sezonul rece, multe farmacii au primit de la depozite cantități infime de astfel de medicamente, deși au sesizat frecvent autoritățile competente. În tot acest timp, oamenii au fost nevoiți să meargă din farmacie în farmacie pentru a găsi tratamentul necesar. Motivul care a condus la această situație este aprovizionarea discreționară a lanțurilor de farmacii în defavoarea farmaciilor independente.

În prezent, Ministerul Sănătății evaluează stocurile din depozite, dar ignoră sesizările farmaciilor care nu sunt onorate. Marile lanțuri de farmacii au depozite proprii în care își blochează anumite medicamente și în felul acesta pot crește artificial prețurile. De altfel, Asociația Farmaciștilor Independenți a sesizat deja Consiliul Concurenței pe această temă și a propus crearea unui canal de urgență în care farmaciile să raporteze către Ministerul Sănătății cererile.

„Mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare trebuie regândit. Acum sunt evaluate stocurile din depozite, dar nu se iau în considerare cererile farmaciilor. Legea defavorizează flagrant pacienții în favoarea lanțurilor de farmacii, cum are și Marcel Ciolacu, care își fac stocuri preferențiale pentru câștiguri uriașe. USR lucrează la modificarea legii pentru a opri aceste practici”, spune deputatul USR Adrian Wiener.

Este nevoie de redefinirea a doi termeni: „medicament sensibil” și „medicament deficitar” în așa fel încât canalul de urgență propus să devină funcțional:

  • Un medicament solicitat prin intermediul canalului de urgență în cel puțin 10 cazuri fără a se confirma livrarea acestuia către farmacia solicitantă să devină medicament sensibil.
  • Un medicament solicitat în cel puțin 30 de cazuri prin intermediul canalului de urgență, fără a se confirma livrarea acestuia către farmacia solicitantă, să devină medicament deficitar.

„Redefinirea ar trebui să atragă de la sine restricții asupra comercializării respectivelor medicamente atât în ceea ce privește exporturile paralele, cât și asupra aprovizionării farmaciilor autohtone cu stocuri-tampon și, în același timp, oferirea accesului tuturor pacienților la stocurile existente la nivel național dintr-un anumit produs”, mai spune Adrian Wiener.