Cristina Prună: Cerem PSD-PNL să demareze de urgență selecția pentru conducerea ANRE

Cristina Prună: Cerem PSD-PNL să demareze de urgență selecția pentru conducerea ANRE

USR solicită PSD și PNL să demareze, de urgență, procedura parlamentară pentru selecția noilor membri în conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Mandatele a patru din cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANRE expiră pe 23 aprilie, după ce au fost prelungite în mod ilegitim prin ordonanță de urgență.

„Interimatele de la conducerea ANRE trebuie să înceteze. Acum 6 luni, Guvernul a prelungit mandatele prin ordonanță de urgență vorbindu-ne de rezolvarea crizei energetice și de stabilitate în condițiile unui război la graniță. În realitate, nu a fost așa. Am văzut cu toții un președinte ANRE mai preocupat să își facă vacanțe exotice în plină criză energetică. USR cere Coaliției PSD-PNL să demareze de urgență selecția membrilor din conducerea ANRE. Trebuie să avem, în următoarea lună, oameni competenți propuși în conducerea ANRE și să desfășurăm audieri în Parlament, pentru ca toți plătitorii de taxe și impozite din România să-i vadă pe cei care vor fi trimiși în conducerea ANRE și vor fi plătiți cu minimum 8.000 de euro pe lună”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

În octombrie 2022, mandatele a patru dintre membrii Comitetului de reglementare al ANRE – în frunte cu președintele Autorității, Dumitru Chiriță – au fost prelungite, cu șase luni, de Guvernul Ciucă prin OUG 139/2022. Aceasta deși USR a solicitat, în mod repetat, Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului declanșarea procedurii de selecție pentru noi membri în conducerea ANRE.

Pentru că nu s-au înțeles cum să-și împartă funcțiile bănoase, PSD și PNL au preferat, însă, să prelungească mandatele prin ordonanță de urgență, chiar dacă asta a însemnat o încălcare grosolană a prerogativelor Parlamentului.

Și pentru că au o listă tot mai lungă cu sinecuriști în așteptarea unui post călduț, partidele din Coaliția scumpirilor au refuzat și să retragă din procedura parlamentară proiectul de lege prin care majorează cu aproape 50% numărul de posturi de la ANRE. Odată adoptat proiectul (aflat acum la Senat – AICI), ANRE, instituția care a gestionat atât de prost criza facturilor, va avea 530 de posturi, plus funcții de conducere.