PSD și PNL dau noi sporuri pilelor de partid din banii românilor

PSD și PNL dau noi sporuri pilelor de partid din banii românilor

  • În timp ce românii sunt obligați, în guvernarea PSD-PNL, să strângă tot mai mult cureaua, ca să-și poată plăti facturile, ratele la bănci și mâncarea de zi cu zi, Coaliția scumpirilor se îngrijește în continuare de binele pilelor de partid. Astăzi, a venit rândul angajaților Agenției Naționale de Integritate (ANI) ai căror angajați, în frunte cu șefii plătiți regește, vor beneficia de sporuri de până la 25%.
  • Se pregătesc sporuri pentru cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

La 6 ani de la adoptarea legii salarizării unitare, unii și-au dat seama, brusc, că salariaților unei instituții din România – Agenția Națională de Integritate – li se cuvine un spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică. Timp de mai mulți ani, oamenii de acolo nu au fost suprasolicitați, dar, acum, brusc, sunt. Este a 45-a modificare făcută Legii salarizării unitare, atât de bine a fost făcută. În plus, această modificare votată astăzi este neconstituțională, nu doar pentru că nu este descris niciunde impactul bugetar al creșterii salariale, ci pentru că a fost, din nou, încălcat principiul bicameralismului. PSD și PNL îl ignoră atunci când are interesul, pe repede-înainte, să mai plătească suplimentar vreo categorie, lăsând mereu impresia că banii publici se împart după bunul plac, din pixul politic, cui pupă un inel. Proiectul votat astăzi este neconstituțional și profund imoral”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Pentru a acorda sporuri de până la 25% personalului ANI, coaliția PSD-PNL a folosit un proiect de lege care se referea la salarizarea directorului de extensie universitară. După adoptarea acestuia de către Senat, PSD și PNL au introdus un amendament prin care angajații ANI să primească spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică.

Noul spor se adaugă celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate (15%) și spor pentru condiții vătămătoare. Spre clarificare, la 30 septembrie 2022, președintele ANI avea un salariu de bază brut de 18.720 lei, secretarul general – 15.983 lei, un director general – 18.973 lei, un director – 18.186 lei, iar un șef serviciu – 16.612 lei (detalii AICI).

Iar sarabanda sporurilor și majorărilor de salarii pentru clientela politică a PSD și PNL nu se încheie aici: Coaliția PSD-PNL vrea să adopte un proiect prin care vor primi mai mulți bani cei de la APIA și AFIR. 10-15% în plus la salariu prin schimbarea încadrării (din funcție publică teritorială în funcție publică de stat) și încă 15% spor pentru condiții vătămătoare. Proiectul a fost introdus deja pe ordinea de zi a plenului, votul va fi dat într-o ședință viitoare.