Cristian Preda, propunerea USR pentru șefia Autorității Electorale Permanente

Cristian Preda, propunerea USR pentru șefia Autorității Electorale Permanente

USR îl propune pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) pe Cristian Preda, profesor de știință politică și decanul Facultății de Științe Politice a Universității București.

USR a depus astăzi dosarul de candidatură a domnului Cristian Preda, candidatură care să facă din AEP o instituție democratică, așa cum trebuie să fie instituția care garantează alegerile într-o țară europeană. PSD și PNL își împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice și a USR, au făcut un pas înapoi și fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituții atât de importante. Fac un apel la toate forțele democratice din Parlament, care înțeleg importanța acestei instituții și a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susțină pe Cristian Preda pentru funcția de președinte al AEP”, declară Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Cristian Preda este autorul mai multor lucrări în materia legislației electorale și de peste 20 de ani predă studenților cursuri despre sistemele electorale, incluzând alegerile organizate în România din 1831 până în prezent. A participat la 15 misiuni electorale pe trei continente și a condus patru misiuni de observare electorală ale Uniunii Europene în țări aflate în criză – Coasta de Fildeș (2010), Guineea (2013), Sri Lanka (2015) și Madagascar (2018).

Așa cum am precizat și în scrisoarea de intenție depusă la dosarul de candidatură, consider că trebuie luate 16 măsuri la nivelul AEP, începând cu amenajarea, clară și previzibilă, cu mult timp înainte, a anului electoral 2024, cel mai complex an electoral cunoscut de România. De la 1831 până astăzi, nu am avut niciodată patru alegeri în același an și de aceea trebuie să știm din vreme ce trebuie făcut pentru a organiza în condiții excelente acestea alegeri. Un alt obiectiv se referă la monitorizarea finanțării activității partidelor. Este o responsabilitate foarte mare încredințată AEP și cred că trebuie o monitorizare atentă pentru a răspunde interesului public sau, mai precis, dreptului la informare a cetățenilor. Dacă voi fi susținut pentru funcția de președinte al AEP, nu voi ezita să suspend, în condițiile legale, finanțarea pentru partidele care încalcă dreptul la informare al cetățenilor”, precizează Cristian Preda.

Printre obiectivele lui Cristian Preda, în cazul validării la șefia AEP, se mai numără:

  • Îmbunătățirea semnificativă a Registrului Electoral, în condițiile în care o comparație între datele ultimului recensământ și datele Registrului Electoral arată că riscăm să avem pe listele electorale mai multe persoane decât cetățenii înregistrați la recensământ.
  • Organizarea unor secții noi de vot, mai ales în străinătate, pentru a putea include în procesul electoral orice cetățean român, indiferent de domiciliu.
  • Gestionarea cu responsabilitate a resurselor AEP, inclusiv resursele umane, cu organizarea în condiții de neutralitate deplină a recrutării și promovării personalului de specialitate, pentru ca AEP să fie o instituție pusă exclusiv în slujba interesului public, nu a unuia de partid.

Autoritatea Electorală Permanentă, instituție cheie pentru buna desfășurare a alegerilor și pentru tot ce înseamnă controlul finanțării partidelor politice, nu trebuie să fie sub papucul PSD, partid care a arătat de-a lungul anilor că nu dă doi bani pe democrație.

Scrisoarea de intenție în integralitate: