PSD, PNL și UDMR nu vor „Fără penali” în Constituție

PSD, PNL și UDMR nu vor „Fără penali” în Constituție

Senatorii puterii au boicotat ședința Comisiei pentru constituționalitate în care urma să se dezbată inițiativa

Senatorii PNL, PSD și UDMR au boicotat, marți, ședința Comisiei pentru constituționalitate din Senat, care avea pe ordinea de zi dezbaterea inițiativei de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”.

Ședința convocată de președinta Comisiei, senatoarea USR Simona Spătaru, nu s-a ținut din lipsă de cvorum.

„Vocea și voința a peste un milion de români care își doresc revizuirea Constituției pentru ca infractorii să nu mai ajungă pe fotoliile de primar, parlamentar sau președinte al României sunt blocate de actuala coaliție a penalilor, coaliția lui Arsene, a lui Șova, a lui Oprescu. Coaliția a blocat un raport pentru inițiativa «Fără penali în funcții publice», deși public a spus că nu se va opune votului în Senat. Acum se vede ipocrizia celor de la PNL-PSD-UDMR, care una zic și alta votează. Sau boicotează”, a declarat senatoarea USR Simona Spătaru.

Adoptată de Camera Deputaților, inițiativa de modificare a Constituției este blocată nejustificat la Senat, în condițiile în care termenul de adoptare a raportului în Comisia de constituționalitate și în Comisia juridică era 29 iulie 2020, iar USR a transmis Biroului Permanent al Senatului nenumărate adrese prin care-i cerea să solicite celor două comisii urgentarea adoptării raportului.

„USR continuă să-și facă datoria cu onestitate și responsabilitate ca inițiativa Fără Penali să ajungă la vot în Plenul Senatului. Parlamentul României are obligația să respecte voința cetățenilor, exprimată prin inițiativa de revizuire a Constituției. Ce se întâmplă acum este pur si simplu un refuz nejustificat de a dezbate și supune votului o inițiativă cetățenească perfect legitimă de revizuire a Constituției”, a precizat senatorul USR Andrei Postică, membru al Comisiei pentru Constituționalitate.