USR cere revocarea conducerii ASF. Audierile din Senat, o simplă încercare de „albire” a acesteia

USR cere revocarea conducerii ASF. Audierile din Senat, o simplă încercare de „albire” a acesteia

USR cere revocarea de urgență a conducerii ASF, care astăzi nu a oferit nicio explicație rezonabilă și nicio soluție realistă pentru redresarea pieței asigurărilor, în general, și a celor RCA, în special. USR consideră că singurul obiectiv al audierii de astăzi de la comisiile de buget-finanțe și economică din Senat a fost „albirea” actualei conduceri a instituției, girată de PSD și PNL.

Anca Dragu, senatoare USR, fost ministru al Finanțelor, a subliniat în cadrul dezbaterilor că nu mai putem vorbi de independența ASF, de rolul ei de supraveghere a pieței, când informații sensibile ajung în presă prin vocea cuiva care nu are nicio treabă cu ASF. „Cum se face că liderul unui partid care l-a numit pe președintele ASF în funcție anunță cu o săptămână înainte de producerea evenimentului că liderul pieței RCA va intra în faliment?”, a spus senatoarea.

Senatoarea USR Silvia Dinică, membră a Comisiei economice din Senat, a arătat că e relevant să analizăm ceea ce s-a întâmplat, pentru a nu repeta greșelile din trecut, amintind că și Mișu Negrițoiu, în 2015, făcea declarații similare, confruntat cu intrarea în incapacitate de plată a societății Astra. Senatoarea acuză conducerea ASF de incompetență și pasivitate, în condițiile în care, știind că piața de asigurări RCA este dezechilibrată, nu a cerut modificarea legislației pentru a putea interveni în piață.

Senatorul Narcis Mircescu a anunțat că USR a demarat procedura parlamentară de demitere a actualei conduceri ASF. „Am avut patru falimente în opt ani, în timp ce în Europa, care funcționează după exact aceleași reguli, lucrurile sunt stabile”, a mai spus Narcis Mircescu.

USR a atras atenția în repetate rânduri că numirile politice – așa cum a fost și cea a lui Nicu Marcu în fruntea ASF – aduc prejudicii directe românilor. Românii sunt, practic, obligați nu numai să plătească salarii uriașe unor oameni care nu-și îndeplinesc atribuțiile, dar și să suporte pagubele create de incompetența crasă și de lipsa lor de reacție față de piețele pe care trebuie să le supravegheze. Creșterea prețurilor la RCA, creșterea facturilor la energie, creșterea prețurilor la alimente sunt suportate de români numai și numai pentru că PSD, PNL și UDMR au numit incompetenți la conducerea unor instituții cheie pentru buna funcționare a statului.

USR a depus solicitare oficială pentru revocarea din funcție, de către Parlament, a actualei conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară, care a privit pasivă cum milioane de români au fost păgubiți de companiile de asigurări. Totodată, USR solicită demararea procedurii de numire a unei noi conduceri la ASF, președinte și Consiliu.