Stelian Ion: PSD și PNL vor ca peste România să se aștearnă liniștea totală

Stelian Ion: PSD și PNL vor ca peste România să se aștearnă liniștea totală

Noua formă în care Coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat Legea avertizorului de integritate nu respectă cerințele de reformă din PNRR și nu asigură suficientă protecție persoanelor care sesizează neregulile din instituțiile publice. USR a propus mai multe amendamente în direcția cerută de Comisia Europeană, dar partidele la putere le-au respins și de data aceasta, chiar dacă riscul major este ca România să piardă miliarde de euro din PNRR.

Legea avertizorilor de integritate modificată azi, la câteva luni de la adoptarea sa, ne arată clar un singur lucru: disperarea Coaliției PSD-PNL să pună batista pe țambal și să ridice obstacole în calea avertizorilor de integritate. De ce nu vor cei din PSD-PNL o protecție adecvată a avertizorilor și sunt dispuși să riște până și obținerea banilor din PNRR? Pentru că vor ca peste România să se aștearnă liniștea totală. Să nu mai aflăm nici despre licitațiile de milioane de euro aranjate de Bode pentru prietenul președintelui, nici despre felul în care premierul își aranja în instanță un complet favorabil, prin metoda «Coperta», pentru a scăpa de acuzația de plagiat, nici despre alte matrapazlâcuri pe care le fac pentru a sifona banii publici spre clientela lor de partid”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

După dezbaterea și votul pe repede-înainte de săptămâna trecută din Senat, Coaliția PSD-PNL-UDMR a repetat scenariul la Camera Deputaților. Legea avertizorului de integritate a fost trecută rapid, luni seara, prin Comisia juridică, iar azi a fost adoptată, în plenul Camerei Deputaților, fix forma ieșită din Senat, fără nicio îmbunătățire majoră a legii.

În continuare, sesizările avertizorilor anonimi nu sunt tratate la fel ca sesizările avertizorilor cu identitate cunoscută. Pentru ca ele să fie luate în calcul nu e suficient ca avertizorii să transmită informații legate de încălcări ale legii, ci trebuie să menționeze care sunt indiciile (un fel de început de probă) care conduc la concluzie de încălcare a legii.

Așa cum a făcut și la dezbaterile anterioare pe Legea avertizorului de integritate, USR a propus mai multe amendamente pentru a asigura o protecție eficientă celor care sesizează neregulile din instituțiile publice, dar Coaliția PSD-PNL-UDMR a refuzat.

Unul din amendamente viza posibilitatea ca avertizorii de integritate să poată sesiza neregulile și în spațiul public, nu doar pe canalale interne de raportare. Alte amendamente priveau acordarea unei protecții sporite avertizorilor, prin eliminarea obligației de a furniza indicii care să permită identificarea acestora.

După ce Comisia Europeană a avertizat că Legea avertizorului de integritate, în forma adoptată anul trecut, nu transpune corect directiva europeană în domeniu – fapt susținut de altfel, în mod repetat, și de USR -, parlamentarii USR au depus propria inițiativă legislativă, dar PSD și PNL au refuzat să o introducă în circuitul parlamentar.