Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, critică decizia Guvernului PSD-PNL ca statul să intre pe piața asigurărilor prin CEC și explică de ce noua companie de asigurări de stat, care ar trebui să ofere românilor RCA „ieftin”, riscă să devină o nouă schemă piramidală.
„Statul înființează încă o companie de stat pentru a emite RCA «ieftin». Va fi ieftin așa cum a fost și energia ieftină de la companiile de stat din energie. Atât de ieftin ne-au vândut-o încât au ajuns să fie cele mai profitabile companii din Europa de Sud-Est. De ce face statul român încă o companie de asigurare în condițiile în care are deja una? Da, în caz că nu știați, statul are deja un asigurător, se numește EximAsig și aparține EximBank, altă bancă de stat. De ce nu o folosesc pe aceea? Răspunsul este evident. Ca să mai facă încă o companie de căpușat și de angajat activul de partid care abia așteaptă locuri de muncă cu salarii mari la stat ca să nu facă nimic”, declară Claudiu Năsui.
Fostul ministru USR al Economiei subliniază că statul și-a dovedit deja, în numeroase ocazii, incapacitatea de a gestiona mai bine decât privații anumite domenii – Magazinul Unirea al lui Petre Daea este un exemplu recent și elocvent – și arată că PSD și PNL nu au explicat, în avântul de a înființa rapid o nouă companie de stat, din ce bani vor fi plătite daunele, dacă RCA va fi sub prețul pieței?
„Nu de alta, dar toate schemele piramidale care au explodat în România pe piața RCA au făcut fix asta. Au dat RCA mai ieftin și apoi n-au plătit daunele. La ei, e clar că acționarii nu plătesc daunele. Dar, aici, cine este acționarul? Statul. Deci, cine va plăti daunele în momentul în care asigurătorul de stat nu le mai face față pentru că a încasat un RCA prea mic? Tot contribuabilii. Prin bugetul de stat, alimentat din taxe și impozite. Doar că nu o să mai vedem transparent în preț cât costă RCA. Totul va fi mascat și suportat de toți. Așa ajunge statul să subvenționeze riscurile de pe piața RCA cu banii luați prin taxe și impozite”, afirmă Claudiu Năsui.
USR a solicitat, după ce peste 2,5 milioane de români s-au trezit că au cumpărat polițe fără valoare de la Euroins sub privirea impasibilă a șefilor Autorității de Supraveghere Financiară, revocarea conducerii ASF. PSD și PNL fac însă zid în jurul președintelui Nicu Marcu și celorlalți șefi ASF, plătiți cu zeci de mii de euro pe lună pentru a reglementa piața asigurărilor și a se asigura că aceasta funcționează corect.