Sebastian Cernic, USR: Ministrul Daea trebuie demis urgent. Importăm din ce în ce mai multe alimente, la prețuri din ce în ce mai mari!

Sebastian Cernic, USR: Ministrul Daea trebuie demis urgent. Importăm din ce în ce mai multe alimente, la prețuri din ce în ce mai mari!

USR cere demiterea de urgență a ministrului Agriculturii, Petre Daea, responsabil direct pentru creșterea accentuată a deficitului comercial la produse alimentare. Datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică nu fac decât să confirme, încă o dată, incompetența ministrului Daea și inadecvarea sa totală la postul pe care îl ocupă.

Conform datelor INS, deficitul comercial la produse alimentare în 2022 s-a dublat față de anul precedent, înregistrând o creștere de 117%, importurile de produse fiind de 13,2 miliarde de euro, iar exporturile de 11,9 miliarde de euro.

Senatorul USR Sebastian Cernic, secretar al Comisiei pentru agricultură din Senat, spune că menținerea lui Petre Daea în funcția de ministru al Agriculturii constituie un pericol la adresa siguranței alimentare a românilor.

Sebastian Cernic: „Nu-ți ajung degetele de la două mâni pentru a număra eșecurile catastrofale ale lui Petre Daea, de la gestionarea ineptă a crizelor declanșate de pesta porcină și de gripa aviară până la eșecul de a depune la timp Planul Național Strategic și, zilele acestea, eșecul de a obține compensații corespunzătoare pentru producătorii de grâu din România. Faptul că importăm 85% din carnea de porc, faptul că suntem cel mai mare importator de roșii turcești, în ciuda banilor cheltuiți cu Programul tomata, i se datorează lui Petre Daea. Singura grijă a ministrului Agriculturii este, așa cum o spune DNA, să încerce să-și angajeze pilele în minister.”  

USR cere prim-ministrului Nicolae Ciucă să nu se mai mire de ce „România, altădată grânarul Europei, nu reușește să-și asigure necesarul de alimente” și să ia singura măsură normală, aceea de a-l demite imediat pe cel care este responsabil direct de dezastrul în care a ajuns agricultura românească. Petre Daea este principalul vinovat că România nu reușește decât în foarte mică măsură să-și satisfacă cerințele de consum intern la produse de carne și preparate din carne, fructe și lactate.