USR propune soluția corectă pentru problema pensiilor speciale: eliminarea și trecerea imediată la contributivitate

USR propune soluția corectă pentru problema pensiilor speciale: eliminarea și trecerea imediată la contributivitate

În condițiile în care coaliția PSD și PNL doar mimează reforma pensiilor speciale și refuză să ia măsuri pentru eliminarea privilegiilor, USR a depus astăzi în Parlament soluțiile legislative corecte pentru eliminarea pensiilor speciale.

În acest fel, ne asigurăm că asigurăm că jalonul din PNRR este respectat și că România nu ratează șansa istorică de a primi miliarde de euro pentru școli, autostrăzi și spitale.

Ce prevăd soluțiile USR pentru pensiile speciale:

  • Abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, aleșilor locali, ale grefierilor, funcționarilor de la Curtea de Conturi, diplomaților, funcționarilor parlamentari și ale navigatorilor.
  • Recalcularea fostelor pensii speciale ale militarilor, polițiștilor și ale altor angajați din instituții de forță pe principiul contributivității și integrarea în sistemul contributiv general.

Amendamentele USR fac fix ce și-a asumat România în PNRR și ce ne cere Comisia Europeană: aduc pensiile spciale la principiul contributivității.

Președintele USR Cătălin Drulă face apel la Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să deblocheze și proiectul despus de USR de aproape un an de zile în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților. E nevoie de o lege separată, care să nu mai fie declarată neconstituțională.

PSD și PNL se gândesc să renunțe la banii din PNRR doar ca să protejeze specialii. Nu-i lăsăm. USR are soluțiile corecte pentru ca România să nu piardă banii din PNRR. Le depunem ca modificări la legea pensiilor speciale. Le cer lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să adopte aceste modificări pentru ca România să nu piardă banii din PNRR, bani esențiali pentru modernizarea țării. Să aleagă școlile, spitalele și autostrăzile pentru români, nu privilegiile pentru specialii”, spune președintele USR Cătălin Drulă.