Cristian Ghinea: Noua bombă PSD-PNL care va duce la pierderea de bani din PNRR: reforma companiilor de stat

Cristian Ghinea: Noua bombă PSD-PNL care va duce la pierderea de bani din PNRR: reforma companiilor de stat

România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR din cauza neîndeplinirii jalonului legat de reforma companiilor de stat, în privința cărora PSD și PNL blochează în continuare orice schimbare, la fel ca în cazul pensiilor speciale, avertizează Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

PSD și PNL s-au obișnuit să devalizeze prin jaf și politizare companiile de stat și nu au niciun interes să facă o reformă a acestora.

O ordonanță emisă de guvern în acest domeniu a fost complet măcelărită în Senat, unde PSD și PNL au introdus multe excepții de la regulă.

În vizita de la București, Celine Gauer, șefa PNRR, a avertizat guvernul că aceste excepții nu vor fi acceptate.

„Această problemă lovește din nou interesele specialilor din PSD și PNL. Ei vor ca aceste companii de stat să fie în continuare o vacă de muls a partidelor. Comisia Europeană a transmis însă clar Guvernului că există riscul să piardă acești bani, pentru că nu se poate să ceară miliarde de euro de la Bruxelles și în același timp să piardă miliarde de lei din bugetul de stat prin politizarea companiilor de stat”, a transmis Cristian Ghinea.

USR a introdus în PNRR obligația de reformă a companiilor de stat, prin recrutarea de profesioniști la conducerea acestora, pentru a stopa astfel pierderile de bani, dar PSD și PNL au găsit o cale de a ocoli această reformă.

„Prin PNRR, acest program reformator al României, am prevăzut o metodologie prin care oameni onești, profesioniști, să fie recrutați pentru a conduce aceste companii. Avem jaloane anul ăsta în PNRR pentru numirea unor profesioniști la companiile de stat, în mod competitiv, și pentru realizarea unui proces de verificare și transparentizare a bugetelor acestora. PSD și PNL au creat însă niște excepții legale prin care companiile de stat să nu poată să fie profesionalizate”, a concluzionat Cristian Ghinea.