USR: Ministrul Mediului și președintele ANPM trebuie să explice blocajele de la stațiile de monitorizare a calității aerului

USR: Ministrul Mediului și președintele ANPM trebuie să explice blocajele de la stațiile de monitorizare a calității aerului

USR a depus, vineri, o solicitare pentru chemarea președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) și a ministrului Mediului în Comisia pentru mediu din Camera Deputaților, ca să explice blocajele apărute în funcționarea stațiilor de monitorizare a calităţii aerului.

Sunt tot mai frecvente cazurile în care stațiile de monitorizare a calității aerului din România nu funcționează perioade lungi de timp, situație care are consecințe grave și afectează inclusiv datele care sunt transmise la nivel european.

,,Avem, la nivel național, din ce în ce mai multe stații de monitorizare a calității aerului care nu înregistrează date pe perioade îndelungate. Adică luni de zile în care noi nu știm ce aer respirăm. Societatea civilă tocmai a aflat, printr-o adresă oficială a ANPM, că stațiile din București nu au colectat date aproape toată iarna pentru că nu au fost alocate fonduri pentru filtre. Este inacceptabil. 28.000 de români mor prematur, adică pierd ani din viață, din cauza aerului poluat. Nu ajută pe nimeni să ascundem gunoiul sub preș”, a transmis deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedinta Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților.

România este în proces de infringement la nivelul mai multor orașe din țară din cauza poluării aerului. Dacă stațiile de monitorizare a calității aerului nu funcționează, pentru că nu sunt alocați bani pentru filtre sau nu este făcută mentenanța echipamentelor, nu pot fi colectate date obiective pe baza cărora să poată fi luate măsuri concrete de remediere a situației.

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului este gestionată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în timp ce încheierea contractelor de mentenanță pentru echipamentele din cadrul Rețelei sunt și în responsabilitatea Ministerului Mediului.