Apărăm mediul. Proiectul USR pentru protejarea arborilor seculari, adoptat de Parlament

Apărăm mediul. Proiectul USR pentru protejarea arborilor seculari, adoptat de Parlament

Mii de arbori seculari din România nu vor mai fi tăiați, odată ce va intra în vigoare legea inițiată de deputata USR Diana Buzoianu şi senatorul USR Aurel Oprinoiu. Legea pentru protecția arborilor remarcabili a fost adoptată săptămâna aceasta de Parlament.

„România are încă mulți arbori seculari, în păduri și în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol de a fi tăiați. Legea nou adoptată își propune să îi protejeze. Mai sunt și alți pași de făcut pentru protejarea pădurilor și naturii din România și vom continua să depunem inițiative în acest sens”, declară Diana Buzoianu, deputată USR și vicepreședintă a Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.

Legea prevede înființarea unui registru oficial și posibilitatea ca fiecare cetățean să facă cerere pentru înregistrarea arborilor seculari din localitatea sa. Odată înregistrați, arborii seculari nu vor mai putea fi tăiați decât în cazuri cu totul și cu totul excepționale.

Conform unei statistici recente, aproximativ 5.000 de arbori s-ar încadra pentru înregistrare în viitorul Catalog al arborilor remarcabili. Odată ce legea va intra în vigoare, tăierea lor va fi permisă în condiții deosebit de stricte.

„Mă bucur că am reușit să îi convingem pe colegii noștri din Parlament de necesitatea acestei legi și că, trecând peste diferențele de culoarea politică, au votat favorabil. Împreună am reușit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecția necesară, dar și copiilor noștri un exemplu de respect pentru trecutul acestei țări”, precizează senatorul USR Aurel Oprinoiu.

Inițiativa legislativă a fost propusă în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghius Viorel de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România https://arboriremarcabili.ro/ro/despre-proiect/, Florin Stoican și Laura Bouriaud.