Proiecte USR: Sprijin pentru cei care își consolidează casele sau le fac mai eficiente energetic

Proiecte USR: Sprijin pentru cei care își consolidează casele sau le fac mai eficiente energetic

Românii care investesc în clădirile lor pentru a le consolida sau a le face mai eficiente din punct de vedere energetic ori care își instalează soluții alternative de încălzire folosind surse regenerabile vor putea primi scutire de la impozitul plătit administrației locale, potrivit unui proiect inițiat de deputatul USR Alin Apostol. Printr-un alt proiect depus, deputatul USR propune măsuri și pentru ca certificatele de performanță energetică să aibă mai multă credibilitate și să fie limitată posibilitatea falsificării lor.

„Am depus două proiecte de lege care vizează piața energetică. Vrem să încurajăm cetățenii să-și crească eficiența energetică și să investească în surse regenerabile pentru propriul consum (electric și termic), astfel încât facturile românilor să scadă și, totodată, să reducem amprenta de carbon pe care o exercită gospodăriile asupra mediului. De asemenea, ne dorim să consolidăm clădirile vulnerabile la cutremure. Primul proiect prevede o serie de scutiri pe care consiliile locale pot decide să le acorde proprietarilor care își eficientizează energetic casele sau, în cazul clădirilor cu risc seismic I sau II, le consolidează”, declară deputatul USR Alin Apostol.

La momentul actual, legislația obligă dezvoltatorii să construiască locuințe nZEB (cu un consum foarte redus de energie), dar marea majoritate a populației din România locuiește în case vechi. De aceea, USR consideră că este important ca proprietarii să fie încurajați să investească în eficiența energetică a locuințelor lor, ceea ce va duce și la scăderea facturilor pe care ei le plătesc.

Prin urmare, deputatul USR Alin Apostol propune modificarea Codului fiscal în sensul introducerii posibilității ca administrațiile locale să acorde reducere sau chiar scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru clădirile reabilitate, cu destinația de locuință, în cazul în care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice până la primele două clase energetice.

Al doilea proiect depus de deputatul USR Alin Apostol prevede înființarea unui Registru național al certificatelor energetice, astfel încât să fie asigurată acestora transparență și, implicit, o mai mare credibilitate.

„În România, se emit anual peste 100.000 de certificate energetice și, de aceea, este esențial sa avem încredere în ceea ce scrie în ele. De ce e important să fie emise pe bune? Pentru că, dacă sunt falsificate, toată lumea are de pierdut. Proprietarii pot să creadă că facturile lor vor fi mici, pentru că se încadrează în clasa energetică A, iar la final de lună să se trezească cu facturi mult mai mari decât se așteptau. O clădire eficientizată energetic consumă mai puțină energie pentru a fi încălzită sau răcită, ceea ce se traduce la final în facturi mai mici pentru proprietari”, precizează Alin Apostol.

Registrul național al certificatelor energetice ar urma să fie gestionat de stat, printr-o platformă web, iar fiecare certificat va avea un cod unic de identificare.