Cristina Prună (USR): Vor crește costurile pentru românii care vor să își instaleze panouri fotovoltaice prin programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Noile modificări anunțate de ministrul Mediului pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor crește artificial costurile pentru românii care vor să își instaleze panouri fotovoltaice. Sute de mii de români au apelat la astfel de instalații pentru a-și reduce facturile la energie.

Din păcate, din cauza incompetenței și a organizării extrem de precare, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și-a bătut joc de programul „Casa Verde Fotovoltaice” și finanțarea ajunge extrem de târziu, dacă mai ajunge vreodată. Pentru a acoperi un eventual nou eșec, AFM a publicat un ghid care limitează concurența în rândul instalatorilor și care va crește artificial costurile pentru participarea la program.

Noile modificări anunțate de ministrul Mediului pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice” simplifică lucrurile doar pentru AFM. Cu toate că au din ce în ce mai mulți angajați, iar guvernul le-a acordat anul trecut prin ordonanță de urgență sporuri de 50% din salariu, AFM transferă analiza dosarelor la nivelul instalatorilor validați. Asta nu ar fi neapărat o problemă, dar pe lângă munca în plus pe care trebuie să o facă, instalatorii trebuie să vină cu garanții de până la 1.000.000 de lei pentru a participa la program. Ce generează asta? O concurență mai slabă în rândul instalatorilor deoarece nu toți își vor permite să blocheze astfel de sume și o creștere a costurilor cu dosarul de aplicație la program. Conducerea AFM a transformat o idee bună într-un simulacru de ajutor direct din care românii se aleg cu foarte puțin” declară deputata USR Cristina Prună.

USR face un apel către ministrul Mediului Tanczos Barna pentru a reveni asupra ghidului de finanțare prin modificarea acestuia, astfel încât concurența să nu fie redusă artificial, iar românii să nu ajungă să plătească mai mult pe serviciile instalatorilor decât finanțarea propriu-zisă.