USR: Guvernul menține la Sectorul 5 un primar interimar ilegal și incompatibil, deși e obligat să organizeze alegeri

USR: Guvernul menține la Sectorul 5 un primar interimar ilegal și incompatibil, deși e obligat să organizeze alegeri

Guvernul PSD-PNL refuză în continuare să organizeze alegeri la Sectorul 5, la mai mult de un an de la vacantarea funcției, deși a fost obligat de instanță să facă demersurile necesare pentru alegerea unui nou primar.

Primarul interimar al sectorului 5, Constantin Melnic (PSD), nu doar că ocupă ilegal această funcție, prin delegare continuă, dar este și incompatibil, fiind administratorul societății Melnic Consulting SRL, incompatibilitate care a fost sesizată la instituțiile abilitate. În plus, actualul primar face lucrări de construcție în sector fără autorizație și fără să obțină aprobarea acestora în Consiliul Local.

„Sectorul 5 nu merită încă un an și jumătate de bătaie de joc continuă din banul public, de furt, pentru că acești oameni, când nu fură, risipesc banul public. Avem nevoie de alegeri urgent, astfel încât primarul, oricare ar fi el, să fie legitim și să lucreze pentru cetățean, nu pentru buzunarele proprii”, a declarat Alexandru Dimitriu, liderul consilierilor USR din Sectorul 5.

Postul de primar a rămas vacant în Sectorul 5 în urmă cu un an de zile, după condamnarea la închisoare a fostului primar, Cristian Popescu Piedone. Conform Codului administrativ, Guvernul era obligat să organizeze alegeri parțiale în termen de 90 de zile de la vacantare, termen care a expirat pe 9 octombrie 2022.

„Sunt 57 de localități în România, peste jumătate de milion de oameni care nu au primar ales pentru că Guvernul refuză organizarea alegerilor. Vorbim de un proces democratic care îi încurcă, această Coaliție a Țepei este încurcată de democrație. Curând o să fie greu să mai considerăm România o democrație reală, funcțională. Nici măcar lucrurile de bază ale democrației, precum organizarea alegerilor, nu mai sunt respectate”, a declarat Vlad Voiculescu, președintele USR București.

Alexandru Dimitriu a dat în judecată Guvernul și a câștigat, iar Curtea de Apel București a obligat recent Guvernul să organizeze alegeri. Instanța a arătat că refuzul Guvernului PSD-PNL de a organiza alegeri este nelegal, prin exces de putere, și contrar principiilor constituţionale.„Guvernul PSD-PNL a încălcat flagrant Codul Administrativ și Constituția. Curtea de Apel i-a obligat să organizeze alegeri și stabilește clar că acest Guvern toxic strivește principiile statului de drept și își bate joc de legile țării. Alegerile sunt piatra de temelie a statului de drept, nu poți să ai un stat de drept dacă nu ai nici măcar alegeri legale, la termen”, a concluzionat Alexandru Dimitriu, liderul consilierilor USR din Sectorul 5.