Proiect legislativ USR: cel mult 40 de zile, termen pentru dezbaterea inițiativelor cetățenești

Proiect legislativ USR: cel mult 40 de zile, termen pentru dezbaterea inițiativelor cetățenești

Senatorii USR Remus Negoi și Radu Mihail au depus o inițiativă  prin care autoritățile locale sunt obligate să dezbată și să voteze proiectele de hotărâre privind inițiativele cetățenești în maximum 40 de zile de la înregistrare. Ele vor putea fi dezbătute și votate fie în ședința ordinară, fie în ședința extraordinară a consiliului local sau județean.

Radu Mihail: „Legea noastră își propune să le reamintească oamenilor din administrație – primari, cei din consiliile locale – că nu sunt șefii cetățenilor, ci sunt acolo în slujba cetățeanului, iar o inițiativă cetățenească trebuie tratată cu mare responsabilitate”.

Proiectul legislativ vine la inițiativa filialei USR Mangalia, care a strâns aproape 2.500 de semnături pe o inițiativă cetățenească pentru salvarea Pădurii Comorova, singura pădure costieră din România, pe care Primăria Mangalia o ignoră. În prezent, codul administrativ nu specifică un termen până la care proiectul de hotărâre privind inițiativa cetățenească poate fi supus la vot în consiliile locale sau județene. Sunt numeroase situații în care astfel de proiecte de hotărâre nu sunt supuse la vot niciodată, ignorându-se voința cetățenilor.

Remus Negoi: „Inițiativa legislativă presupune o modificare destul de simplă la Codul Administrativ, dar care trebuia făcută de foarte mult timp, în condițiile în care, nu de puține ori, administrațiile locale uită că au fost alese de cetățeni ca să rezolve problemele comunității. Din interese obscure, primarii ignoră miile de semnături strânse de la cetățeni, așa cum a fost cazul cu Pădurea Comorova, la Mangalia, pe care primarul de acolo pur și simplu nu vrea să o protejeze de apetitul dezvoltatorilor imobiliari”.

Inițiatorii proiectului arată că termenul propus, de 40 de zile, este suficient de mare pentru a da timp aparatului administrativ al unei primării sau al unui consiliu județean de a documenta și pune pe ordinea de zi a  ședințelor de comisii de specialitate aceste inițiative cetățenești.