Proiect USR pentru a-i opri pe infractori să fugă din țară ca să nu execute pedepsele

Proiect USR pentru a-i opri pe infractori să fugă din țară ca să nu execute pedepsele

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, propune mai multe modificări legislative prin care inculpații să nu mai poată fugi din țară pentru a scăpa de executarea pedepsei. În ultimul timp, tot mai mulți condamnați în prima instanță au reușit să fugă din țară, la timpul potrivit, exact înainte ca în dosarele lor să fie pronunțate decizii definitive de condamnare la închisoare.

Tot mai mulți fugari cu nume celebre ne râd în nas de peste granițe, în loc să fie în închisoare, să-și ispășească pedeapsa. Am depus în Parlament un proiect de modificare a Codului de procedură penală, care vine în sprijinul magistraților, oferindu-le un instrument suplimentar pentru a preveni situațiile în care inculpații își fac bagajele și fug din țară înaintea rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare. Sunt măsuri necesare, la îndemână, pentru a opri inculpații să fugă de executarea pedepsei. Singurul lucru de care este nevoie este voința politică a majorității PSD-PNL-UDMR care domină Parlamentul”, declară Stelian Ion. 

Stelian Ion propune să fie modificat Codul de procedură penală astfel încât judecătorul să poată lua măsuri preventive odată cu pronunțarea condamnării în primă instanță.

Proiectul USR mai prevede ca printre scopurile pentru care se instituie măsurile preventive să fie enumerat și scopul prevenirii sustragerii de la executarea pedepsei, așa cum era, de altfel, prevăzut în vechiul Cod de procedură penală.

Totodată, inițiativa legislativă prevede majorarea duratei pentru care se poate aplica, în faza de judecată, măsura controlului judiciar (și cea a controlului judiciar pe cauțiune) de la 5 la 7 ani.

Deputatul USR propune, de asemenea, ca lista temeiurilor de arestare preventivă să fie suplimentată cu ipoteza în care, după stabilirea unei pedepse privative de libertate mai mare de 3 ani, există suspiciunea rezonabilă că inculpatul se va sustrage de la executarea pedepsei.