Pentru ca jalonul din PNRR să fie respectat și pentru ca România să nu rateze șansa istorică de a primi miliarde de euro pentru școli, autostrăzi și spitale, USR a depus amendamente cu modificări radicale la proiectul PSD-PNL de așa-zisă reformă a pensiilor speciale. Propuneri de îmbunătățire a proiectului au fost depuse și la Senat, dar coaliția specialilor a refuzat să țină seama de ele.
„Deși au trecut mai bine de trei luni de când trebuia să fie adoptată legea de trecere a pensiilor speciale pe contributivitate, salvatorii pensiilor speciale nu se grăbesc. USR a redepus aceleași amendamente ca la Senat pentru a arăta că se poate foarte ușor, dacă se vrea, să trecem totul pe contributivitate, cu respectarea deciziilor Curții Constituționale. PSD nu a vrut niciodată, PNL și UDMR s-au prefăcut că vor în timp ce erau în coaliție cu USR, acum joacă și ei pe față de partea echipei pensiilor speciale”, declară deputatul USR Cristian Seidler.
Amendamentele depuse de USR la Camera Deputaților fac exact ce și-a asumat România prin PNRR și cere Comisia Europeană: aduc pensiile speciale la principiul contributivității.
Ce prevăd soluțiile USR la legea pensiilor speciale:
– Eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, ale grefierilor, funcționarilor de la Curtea de Conturi, diplomaților, funcționarilor parlamentari și navigatorilor.
– Recalcularea pensiilor speciale ale polițiștilor, jandarmilor, militarilor și ale angajaților altor instituții de forță pe principiul contributivității și integrarea în sistemul contributiv general.
În cazul magistraților, USR propune ca aceștia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obținute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării, pensionare care să se facă o dată cu îndeplinirea condițiilor de pensionare din sistemul contributiv. În felul acesta, magistrații ieșiți la pensie care nu se încadrează în vârsta de pensionare pot reveni în profesie, ceea ce ar rezolva și actuala criză de personal.
Totodată, USR propune ca pensiile magistraților să fie actualizate simultan și în procent identic cu majorarea valorii punctului de pensie.
USR a avertizat, în mod repetat, că proiectul PSD-PNL de așa-zisă reformă a pensiilor speciale nu înseamnă decât salvarea pensiilor speciale, fapt confirmat prin raportul Băncii Mondiale, dar și de Comisia Europeană.