PSD și PNL se pregătesc să acorde noi pensii speciale, în timp ce România pierde bani prin neîndeplinirea reformei pensiilor speciale

PSD și PNL se pregătesc să acorde noi pensii speciale, în timp ce România pierde bani prin neîndeplinirea reformei pensiilor speciale

USR a cerut astăzi coaliției PSD-PNL să introducă pe ordinea de zi a plenului Camerei deputaților proiectul Guvernului Ciucă de așa-zisă reformă a pensiilor speciale, pentru ca acesta să fie modificat corespunzător angajamentelor din PNRR și România să nu piardă miliarde de euro bani europeni. Reprezentanții PSD și PNL din conducerea Camerei au refuzat, decizând, în schimb, să urgenteze aprobarea unui proiect de lege prin care se introduc noi pensii speciale.

Este vorba de un proiect PSD-PNL prin urmează să primească pensii speciale și personalul de la Curtea Constituțională: magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, după ce au împlinit o vechime în activitate juridică de minimum 25 de ani, din care măcar 10 ani în cadrul Curții Constituționale. PSD și PNL vor să le acorde 80% din indemnizația de încadrare brută plus sporurile avute în ultima lună de activitate de dinaintea pensionării.

Caracterul duplicitar al Coaliției PSD-PNL nu cunoaște limite. PSD și PNL promit că elimină pensiile speciale, dar crează unele noi, inclusiv pentru personalul non-juridic al CCR. Și fac totul în stilul în care vor să treacă toate mizeriile, pe repede-înainte. Se vorbește pe de o parte de restrângerea cheltuielilor bugetare, dar, în realitate, privilegiile celor angajați la stat sunt ca un bulgăre de zăpadă scăpat la vale, pe care nimeni din vechile partide nu vrea să-l oprească”, declară deputatul USR Victor Ilie, membru în Comisiile juridică și de buget din Camera Deputaților.

USR a depus mai multe amendamente la proiectul Guvernului Ciucă de așa-zisă reformă a pensiilor speciale, astfel încât jalonul din PNRR să fie respectat și România să nu rateze șansa istorică de a primi miliarde de euro pentru școli, autostrăzi și spitale. Reforma pensiilor speciale a întârziat patru luni de zile față de calendarul asumat prin PNRR și, dacă nu este realizată, pot fi pierdute miliarde de euro din bani europeni.

Link proiect PSD-PNL, AICI.