Noul Cod al urbanismului: PSD vrea să pună mâna pe spațiile verzi din orașe și ajută mafia imobiliară

Noul Cod al urbanismului: PSD vrea să pună mâna pe spațiile verzi din orașe și ajută mafia imobiliară

Spațiile verzi dintre blocuri vor putea fi construite, iar statul îi va ajuta să scape de răspundere pe cei care construiesc ilegal. Toate acestea prin amendamentele pe care PSD le-a depus la noul Cod al urbanismului, conceput de Guvernul Ciucă și intrat în dezbatere parlamentară. USR solicită PSD să retragă aceste amendamente atât de nocive, care nu servesc interesele cetățenilor, ci doar pe cele ale mafiei imobiliare.

Senatorii PSD propun trei modificări esențiale în ceea ce privește spațiile verzi. În primul rând, acestea ar urma să poată fi trecute mult mai ușor în zonă construibilă. Apoi, urmăresc intrarea în legalitate a construcțiilor ilegale, eliminând aspectul de infracționalitate corespunzător acestei acțiuni și trasând sarcini instituțiilor publice și funcționarilor publici să realizeze documentația pentru intrarea în legalitate. În al treilea rând: PSD vrea ca adoptarea PUZ-urilor să se facă de către sectoare, nu de către Primăria Generală. Vom avea sorcova vesela în București, precum este în anumite localități din Ilfov. Vom avea reglementări urbanistice diferite de la un sector la altul, străzi mai înguste, construcții mai mari, diferite, spații verzi diferit construite”, declară deputatul USR Alin Apostol, secretar în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților.

USR solicită PSD să retragă toate aceste amendamente extrem de nocive depuse la Codul de urbanism, care ating interesul public general și servesc doar intereselor mafiei imobiliare.

Adoptarea unui nou Cod al urbanismului este jalon PNRR, dar Guvernul Ciucă l-a trimis în Parlament fără să fi fost finalizat procesul de evaluare/consultare cu Comisia Europeană. Iar amendamentele PSD nu vor face decât să desăvârșească dezastrul.

De când au venit la putere PSD și PNL, a fost forțată în Parlament adoptarea mai multor inițiative cu dedicație pentru rechinii imobiliari. Printre ele se numără cea care limitează drastic capacitatea ONG-urilor de a se adresa Justiției atunci când au suspiciuni că anumite construcții ar fi fost ridicate cu încălcarea prevederilor legale.