USR Dobroești solicită revocarea acordurilor de cooperare semnate de primărie cu autoritățile chineze

USR Dobroești solicită revocarea acordurilor de cooperare semnate de primărie cu autoritățile chineze

Consilierii USR din comuna Dobroești, județul Ilfov, solicită revocarea acordurilor de cooperare semnate de primăria Dobroești cu autoritățile chineze din Nantong, printre care se numără și un protocol de colaborare la nivel de poliție.

Solicitarea vine în contextul scandalului internațional legat de secțiile de poliție chinezești, comuna Dobroești find menționată în lista localităților care găzduiesc astfel de secții de poliție clandestine. Edilii din Dobroești au încheiat în ultimii ani o serie de acorduri cu orașul Nantong, între care și un protocol de cooperare între Poliția Locală Dobroești și Poliția Nantong.

Consilierii USR au depus un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru revocarea acestor acorduri, dar primarul Valentin Condu (PSD) refuză să pună hotărârea pe ordinea de zi. În plus, acordurile de cooperare încheiate cu provincia Nantong sunt ținute secrete de către primar, care a refuzat toate solicitările de a le face publice.

Dan Barna, vicepreședintele USR, le-a cerut lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, și prefectului de Ilfov să îl trezească la realitate pe primarul din Dobroești și să anuleze rușinea existenței acestor protocoale.

„Lipsa transparenței naște monștri. Faptul că în momentul de față România este pe o listă a rușinii, că o autoritate locală a încheiat un protocol cu China, care sugerează că o dictatură ar putea să facă ordine polițienească într-un stat democratic, este un lucru de neacceptat. Iar faptul că, prin lipsă de transparență, acest primar PSD nu doar că nu a decis imediat anularea acestui protocol, ci refuză să îl facă public și refuză să discute acest subiect în Consiliul Local ne face în mod explicit de rușine”, declară Dan Barna.

„În ciuda solicitărilor repetate făcute de consilierii USR și de presă, primarul PSD a dat dovadă de o totală opacitate și a refuzat să facă publice informații legate de protocoalele comerciale, culturale, dar și de cele de la nivel de poliție semnate cu autoritățile din Nantong. Asta poate aduce grave prejudicii de imagine țării noastre”, spune Dumitru Văduva, vicepreședinte USR Ilfov, care a precizat că Dobroești este localitatea din România cu cea mai mare comunitate de cetățeni chinezi din țară, fiind zona în care funcționează două complexe comerciale ale acestei comunități.

Deși a avut 5 mandate la conducerea comunei, primarul PSD nu a reușit să atragă deloc fonduri europene pentru modernizarea acesteia.

„Avem la conducerea comunei un primar PSD condamnat penal, care ar face mai bine să modernizeze comuna cu fonduri europene, nu să se ocupe cu acest tip de protocoale. Este la al cincilea mandat, dar în 20 de ani nu a reușit să atragă niciun leu din bani europeni. Protocolul semnat cu poliția din China ne pune pe harta neagră a Europei. Am propus Consiliului Local un proiect de hotărâre pentru anularea acestuia. Ținem la apropierea de UE, nu de valorile promovate de acest tip de protocoale”, a declarat Ștefan Cojanu, președinte USR Dobroești și consilier local USR Dobroești.