Guvernul PSD-PNL zice că părinții cu nou-născuți amenință ratingul de țară și îi lasă pradă inflației

Guvernul PSD-PNL zice că părinții cu nou-născuți amenință ratingul de țară și îi lasă pradă inflației

Deși pozează în partide interesate să rezolve problema natalității și au promis în campanie că sprijină tinerele familii, PSD și PNL îi lasă pe părinții cu bebeluși fără resursele necesare să țină pasul cu costurile tot mai ridicate. Proiectul USR care vizează indexarea cu rata inflației a indemnizației pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție a primit punct de vedere negativ de la Guvernul PSD-PNL, pe motiv că sumele acordate părinților ar amenința stabilitatea macroecomică și ratingul de țară al României.

Avem cele mai puține nașteri din ultimii 134 de ani și o inflație galopantă și, totuși, soluțiile USR pentru familiile cu bebeluși sunt absurd blocate de coaliția nedreptății. Prețul la hrană este cu 20% mai mare, în medie, din cauza inflației, iar plafonul indemnizației nu a mai fost actualizat de 6 ani. Sute de mame ne-au cerut sprijinul pentru că nu pot ține pasul cu noile costuri, ele nu cer pomană, ci dreptul lor obținut prin muncă și plata taxelor la stat”, declară deputata USR Oana Țoiu.

USR a depus, la finalul lunii ianuarie 2023, un proiect de lege prin care părinții să primească mai mulți bani, fie că sunt în concediu pentru creșterea copilului, fie că aleg să se reîntoarcă la serviciu.

Proiectul, inițiat de deputatele USR Oana Țoiu și Monica Berescu, prevede actualizarea anuală, în funcție de inflație, a indemnizației pentru creșterea copilului și a stimulentului pe care îl primesc părinții care decid să se întoarcă mai repede la serviciu. Spre exemplu, stimulentul de inserție ar ajunge la 1.707 lei (în loc de 1.500 lei, pentru părinții care se întorc la serviciu până împlinește copilul 6 luni, respectiv 1 an în situația copilului cu dizabilități) sau la 740 lei (în loc de 650 lei, pentru părinții care se întorc după ce copilul a împlinit 6 luni, respectiv 1 an în situația copilului cu dizabilități).

Proiectul mai prevede dublarea perioadei în care părinții pot opta pentru întoarcerea la serviciu. Adică, stimulentul de 1.707 lei să se acorde părinților dacă se întorc la muncă până împlinește copilul 12 luni, respectiv 2 ani în cazul copilului cu dizabilități”, precizează deputata USR de Iași Monica Berescu.

În punctul de vedere negativ aprobat în ședința de miercuri, Guvernul PSD-PNL își justifică refuzul arătând că măsurile „ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale”. Cu alte cuvinte, banii pe care i-ar primi părinții în plus pentru creșterea copilului reprezintă amenințarea la stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară, în timp ce sinecurile inventate de PSD și PNL pentru activul de partid, inclusiv super-agenția prin care Marcel Ciolacu vrea să controleze companiile de stat, nu.