Radu Miruță: Guvernul PSD-PNL nu mai are bani pentru plafonarea prețurilor la energie

Radu Miruță: Guvernul PSD-PNL nu mai are bani pentru plafonarea prețurilor la energie

Românii riscă să se trezească cu facturi și mai mari la energie, în condițiile în care Guvernul PSD-PNL a adoptat așa-numita „ordonanță a austerității” cu tot cu prevederile prin care responsabilitatea pentru plata furnizorilor de energie a fost mutată la Ministerele Energiei și Muncii, deși cele două au anunțat că nu au sumele necesare pentru a acoperi compensarea și plafonarea facturilor.

Ministrul Câciu anunță că pușculița s-a golit și mută responsabilitatea la ceilalți doi miniștri, care spun răspicat că nu au bani. Virgil Popescu și Marius Budăi nu mai au bani pentru plafonarea prețurilor la energie, ceea era de așteptat. Au jucat doar teatru și au avut bani pentru o singură reprezentație. Era previzibil că se va ajunge aici, din moment ce singura variantă solidă să ai energie mai ieftină este să ai energie mai multă. Iar Guvernul PSD-PNL închide pe bandă rulantă capacități de producție în locul cărora nu pune nimic”, declară deputatul USR Radu Miruță.

USR a avertizat, încă de la început, că românii nu vor câștiga din schema compensării și plafonării facturilor la energie, schemă modificată de altfel de 15 ori în ultimele luni. De câștigat a câștigat doar Guvernul PSD-PNL: aproximativ 10 miliarde de euro în 2022, din care doar 3 miliarde de euro s-au dus spre celebra schemă de plafonare vehiculată de atâtea ori în fața românilor.

Restul miliardelor s-au dus pe creșterea numărului de angajați la stat, pe pensii speciale și absolut nimic pe noi investiții în capacităti de producție. În plus, au încurcat și furnizorii care au plătit din buzunarul lor energie scumpă, dar nu mai primesc banii promiși de la stat. Dar, da, e adevărat că și furnizorilor le merge bine pentru că statul a fixat plafonul sus, pe când prețul energiei a început să o ia în jos. Pe scurt: incompetenții PSD-PNL ne scumpesc aiurea curentul electric și gazele pentru că nu au nici minte, nici curaj, să ia deciziile corecte”, mai precizează deputatul USR Radu Miruță.

USR reiterează pentru eternul ministru al Energiei, Virgil Popescu, solicitarea să dea drumul la investițiile în domeniu și să utilizeze toate capacitățile funcționale și autorizate din România. De asemenea, îi cere să nu mai blocheze investițiile în producerea de energie eoliană offshore, în Marea Neagră, prin refuzul de a discuta modificările legislative care trebuie adoptate. Din producător de energie, România s-a transformat în importator, deși ar avea capacitatea să producă suficientă energie pentru a-și acoperi nevoia internă, la un cost mai redus decât cel din import.