USR face lista agențiilor inutile care trebuie desființate pentru a opri jaful din bani publici

USR a prezentat, vineri, o listă de agenții și institute care risipesc banii publici și pe care coaliția PSD-PNL ar trebui să le desființeze sau să le reorganizeze de urgență pentru a opri jaful din bani publici.

Lista cuprinde Academia Oamenilor de Știință din România care are un buget de 10 milioane de lei anual, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului – 2 milioane de lei bani risipiți anual, Institutul Român pentru Drepturile Omului cu un buget anual de aproape 3 milioane de lei, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 – tot 3 milioane de lei risipite în fiecare an.

„În timp ce nouă ne cresc prețurile în fiecare zi, PSD și PNL vor împrumuta anul acesta 100 de miliarde de lei ca să finanțeze gaura de la buget. Au un record de secretari de stat – 200! Avem ministere și agenții inutile. Posturi plătite gras, cu rezultate zero, cu cabinete, mașini și pensii speciale. Așa am ajuns la gaura din buget, finanțată de PSD și PNL din împrumuturi la dobânzi uriașe. Guvernul trebuie să strângă cureaua, nu oamenii. USR va veni în fiecare săptămână cu exemple concrete: ce, cât și de unde trebuie tăiat, ca să oprim creșterea prețurilor. Cu banii economisiți putem să investim pentru a ține copiii sărăci la școală, putem să construim școli, spitale, autostrăzi, putem să reducem taxele!”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

În acest context, liderul opoziției a anunțat că USR a redepus în Parlament un proiect pentru desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) – sinecură în care se adăpostesc și primesc bani de la bugetul de stat foști lideri politici, securiști, condamnați penal – printre care Ion Iliescu, Anghel Stanciu, Dan Zamfirescu și alții.

Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de Politici Publice al USR, a anunțat că USR a făcut un site www.oprimjaful.ro în care arată ce s-ar putea face cu banii economisiți de la toate agențiile și institutele inutile.

De exemplu, din bugetul de aproape zece milioane de lei al AOSR, se poate asigura masă caldă la școală pentru peste 650.000 de copii, sau se pot asigura resurse pentru a ține la școală 1456 de copii sărăci. Cu acești bani se pot asigura servicii complete pentru trei paturi într-un spital nou construit sau se pot planta 155 hectare de pădure.

„Am făcut PNRR-ul fără să angajez niciun om în plus la ministerul pe care l-am condus. Au venit PSD și PNL la guvernare și au angajat sute de oameni în plus, au umplut țara de noi agenții, noi sinecuri, noi secretari de stat, secretare, șoferi și așa mai departe. Acum, când le-a ajuns cuțitul la os, au început să vorbească despre austeritate și despre faptul că trebuie să strângem cureaua. Ciolacu se face că nu știe de unde să taie, nu știe de unde pot fi reduse sinecurile. USR îi va indica în fiecare săptămână, cu subiect și predicat, de unde se poate opri risipa din bani publici. Oamenii pot intra pe siteul www.oprimjaful.ro pentru a vedea cum pot fi redistribuiți acești bani”, a spus Cristian Ghinea.

Coordonatorul de politici publice al USR a arătat că în timp ce PSD și PNL finanțează sinecuriști, sistemul de cercetare din România e subfinanțat și prost organizat. Țara noastră este pe ultimul loc din UE la indicele european al inovării, iar reforma cercetării din PNRR este întârziată. În acest context, USR a făcut un nou apel ca falsele academii să fie desființate, iar cercetarea adevărată să fie susținută.