Alin Apostol, deputat USR: PNL și PSD vor să-i împiedice pe studenți să voteze acolo unde studiază

Alin Apostol, deputat USR: PNL și PSD vor să-i împiedice pe studenți să voteze acolo unde studiază

Sub pretextul combaterii turismului electoral, PNL și PSD vor să-i împiedice pe studenți, la alegerile locale, să voteze în localitățile în care studiază. Modificările legislative au fost discutate în Comisia pentru administrație din Camera Deputaților și sunt susținute de ministerul condus de Lucian Bode și de Autoritatea Electorală Permanentă condusă de PSD.

Modificările prin care ar urma să fie restrâns dreptul studenților de a vota sunt incluse într-un proiect de lege inițiat de deputatul PNL Gigel Știrbu: „persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de un an de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul”. Tot sub pretextul „prevenirii turismului electoral și distorsionării rezultatului alegerilor”.

USR s-a opus modificărilor în prima rundă de dezbateri din Comisia pentru administrație, dar PSD și PNL sunt decise să meargă mai departe, chiar dacă sunt semne de întrebare cu privire la constituționalitatea măsurii. Singura „concesie” pe care sunt dispuse PSD și PNL să o facă se referă la termenul pentru viza de flotant, să fie de 6 luni în loc de un an, cum este în varianta inițială a proiectului. Un amendament în acest sens a fost formulat și asumat, în cadrul dezbaterii de marți, de deputatul PSD Ionel Floroiu.

Tinerii care au buletine cu domiciliu la părinți și sunt plecați la studii în orașe universitare trebuie să fie încurajați să participe la viața electorală a orașului în care locuiesc. Nu invers. Tinerii nu au nevoie de piedici și bariere ca să vină la vot. Deja știm că vin destul de puțini, că sunt foarte dezamăgiți de clasa politică și că mare parte din ei își doresc să plece din țară. Acum, ce vină au ei că primari PSD-PNL își înregistrează votanți fictivi la ei în comune ca să-și asigure mandatele? Și domnul Lucian Bode de la MAI și domnul Toni Greblă de la AEP susțin acest proiect cu amendamentele în cauză. Așa se întâmplă când guvernezi strict în interesul tău, când de ani de zile te-ai obișnuit să nu-ți pese și binele cetățeanului e cel mai absurd concept pe care l-ai putea auzi”, declară deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.

Nu este prima dată când PSD și PNL își manifestă fățiș disprețul față de români și vor să le restrângă drepturi fundamentale. Reamintim doar proiectul ministrului Lucian Bode de anul trecut, care ar fi lăsat fără acte milioane de români din țară și din străinătate.

Un proiect cu prevederi similare cu cel susținut de PSD și PNL a depus și AUR (L772/2022).