Cătălin Drulă: USR și Forța Dreptei vor ataca noile legi ale Educației la Curtea Constituțională

Cătălin Drulă: USR și Forța Dreptei vor ataca noile legi ale Educației la Curtea Constituțională

Președintele USR Cătălin Drulă anunță că USR și Forța Dreptei vor ataca noile legi ale Educației la Curtea Constituțională.

În forma votată de PSD și PNL, noile legi încalcă principiul egalității in drepturi, încălcă dreptul la învățătură, încălcă dreptul la viață privată, încalcă dreptul de proprietate publică. USR și Forța Dreptei vor invoca în sesizare și o  serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greșeli de redactare, terminologii eronate și paralelisme legislative.

”Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obișnuită de școală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinții la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, școlile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam șansa prin noile legi ale Educației să facem schimbări în sistem, dar PSD și PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutățesc ceea ce mergea deja prost în Educație, de aceea le vom ataca la CCR”, a anunțat președintele USR Cătălin Drulă

Senatorii USR au votat, luni, împotriva legilor Educației propuse de Ligia Deca considerând că ele nu vor duce la creșterea calității actului educațional. Din contră, noile legi vor duce la instituirea unui sistem al ”specialilor” chiar din școală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-și vor permite meditații, vor reduce gradul de incluziune al elevilor și nu vor rezolva problema abandonului.

USR avertizează că noile legi ale Educației cresc controlul politic asupra celor care administrează școala românească și nu asigură creșterea prestigiului ocupației de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenți să dorească să devină profesori.

Mai mult, aceste noi legi protejează fățiș plagiatorii și impostorii, transformă universitățile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori ”aleși pe viață”.

Ștefan Pălărie: ”Programul România Educată este un fiasco, iar aceste legi o simplă fanfaronadă! Reforma Educației o fac profesorii în sala de clasă. Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie planuri-cadru noi și programe adaptate vremurilor noastre, școli sigure și bine utilate, profesorii au nevoie de siguranță și de salarii decente”.

Irineu Darău: ”Este inadmisibil că legile educației nu aduc nimic ferm și clar în salarizarea cadrelor didactice. Se fac declarații sforăitoare despre evoluție și performanță, dar sunt uitați fix OAMENII din sistemul de învățământ. Vom folosi toate mijloacele pentru a bloca aceste proiecte de legi fără viziune și care cel mult ne vor ține pe loc încă niște zeci de ani de acum încolo. O educație deficitară și neincluzivă ne va afecta pe toți, pe termen lung, și ne va deconecta definitiv de țările dezvoltate.”