Mai mulți angajați și salarii mai mari la AFM. USR a votat „împotrivă”, PSD-PNL-UDMR, „pentru”

Mai mulți angajați și salarii mai mari la AFM. USR a votat „împotrivă”, PSD-PNL-UDMR, „pentru”

În plină grevă generală a profesorilor și în condițiile în care tot crește gaura din bugetul de stat, PSD, PNL și UDMR au votat pentru creșterea numărului de angajați la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), dar și pentru ca o parte dintre aceștia să beneficieze de majorarea salariului cu până la 50%. USR a votat „împotrivă”.

Majorarea numărului de posturi din AFM de la 260 la 350 și creșterea salariilor pentru angajații implicați în gestionarea Fondului pentru mediu au fost decise de PSD-PNL-UDMR prin OUG 125/2022, ordonanță aprobată astăzi în Parlament de coaliția la guvernare.

USR a votat împotriva ordonanței, pentru că PSD și PNL nu fac altceva decât să împartă, din nou, România în două. De o parte avem angajații la stat – dar nu toți, ci pe cei aleși pe sprânceană, pe cei din agenții în special – cărora le dați sporuri de până la 50% din salariu, în ciuda găurii din bugetul de stat. De partea cealaltă avem angajații din economia reală, pe care PSD și PNL i-au cocoșat cu taxele. Au suprataxat munca part-time, au dublat taxele pentru PFA-uri, au distrus regimul IMM-urilor, în loc să reducă taxele pe muncă pentru toată lumea. Zero taxe pe salariul minim ar fi crescut salariile și pentru angajații la stat, și pentru cei de la privat”, declară deputata USR Cristina Prună.

Atât în dezbaterea din comisii, cât și în plen, USR a propus anularea majorării numărului de posturi și a salariilor la AFM, în condițiile în care tot discutăm despre necesitatea scăderii cheltuielilor și de înghețarea angajărilor în sistemul public.

De fiecare dată când mai crește numărul de posturi la vreo agenție sau minister auzim, ca justificare, cât de importante sunt și ce atribuții multe au, dar nimeni nu vorbește despre reformă, despre debirocratizare și digitalizare. Dacă nu am mai cere zeci de documente de la fiecare cetățean, funcționarii publici nu ar mai avea munți de dosare și poate ar putea să-și facă mai bine treaba și nu am mai angaja mii și mii de oameni. Iar în loc de creșteri salariale din pixul politic pentru câte o categorie de funcționari e nevoie de o reformă reală a legii privind salarizarea unitară”, afirmă deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.

Doar în ultimul an, PSD și PNL au creat peste 18.000 de posturi noi la stat, majoritatea pentru oamenii de partid. USR a cerut stoparea jafului din bani publici, tăierea sinecurilor și desființarea pensiilor speciale ca partea a măsurilor corecte pentru oprirea scumpirilor și pentru ca românii să trăiască mai bine.