Drulă, despre negocierile dintre guvern și sindicatele din Educație: Unul dintre cele mai sfidătoare momente din politică

Cătălin Drulă, președintele USR, a criticat dur oferta PSD-PNL pentru profesori după negocierile între guvern și sindicatele din Educație. Liderul opoziției a spus că guvernul îi sfidează pe profesori cu falsa soluție a acordării de vouchere.

”Am văzut aseară o conferință de presă a unor miniștri, conduși de secretarul general al Guvernului, care mi s-a părut unul dintre cele mai sfidătoare momente din politică pe care mi le aduc aminte. S-au aruncat niște vouchere profesorilor, un fel de moment Nicule, mai dă-le 100 de lei. Profesorii au cerut un trai decent, au cerut mărirea salariilor. (…) Un profesor debutant câștigă 2400 de lei, care astăzi reprezintă cât erau 2.000 de lei la începutul acestei guvernări. Restul a fost mâncat de inflație. Nici măcar această pierdere nu a fost compensată în vreun fel de această guvernare și au venit cu această falsă soluție a unor vouchere”, a spus președintele USR.

”Oamenii vor să aibă salarii mai mari, ceea ce înseamnă și o pensie mai mare când vor ieși la pensie, înseamnă un trai predictibil. Nu trebuie să iasă în stradă, să se umilească, ca să le arunce vouchere nu știu ce secund din Guvern”, a mai completat președintele USR.

Liderul opoziției a avertizat că guvernului PSD-PNL nu are de fapt bani pentru voucherele pe care le promite.

”Trebuie să spunem este încă o gogoriță, probabil inventată de un Marcel pentru alt Marcel. Ministrul Boloș încearcă să folosească niște fonduri UE care sunt pentru altceva, sunt pentru pregătirea profesorilor, pentru a-și cumpăra materiale didactice, cărți, cursuri de pregătire. Aceste fondurile europene nu sunt destinate salarizării”, a explicat președintele USR Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă susține că guvernul ar putea să mărească salariile profesorilor dacă ar tăia sinecurile plătite cu mii de euro pe lună.

”E important să știm de ce spun ei că nu sunt bani pentru salariile profesorilor. De fapt sunt bani, dar acei bani sunt în alte buzunare. Acei bani sunt în buzunarul domnului Valeriu Zgonea, pentru care au venit și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să voteze, să îl pună șef la ANCOM, autoritatea care reglementează comunicațiile. Sunt în buzunarele celui de la A.N.R.E., care are 11 mii de euro pe lună. Sunt la fratele domnului Neacșu, care are probabil undeva la 5-6 mii de euro pe lună. Pentru aceștia au putut fi prezenți. Pentru profesori au fost absenți pentru că ei erau la Vila Lac sau prin ce vile de protocol se mai întâlnesc să negocieze ciolanul”, a conchis președintele USR.

Liderul opoziției a reamintit că USR a depus la Legile Educației, în Parlament, un amendament de creștere a salariilor tuturor profesorilor pe grilă, etapizat, fezabil, realist, dar acesta a fost respins de coaliția PSD-PNL-UDMR.