USR depune în Parlament lege pentru reducerea poverii fiscale pentru PFA-uri

Deputatele USR Cristina Prună și Denisa Neagu au depus o inițiativă legislativă pentru a elimina suprataxarea PFA-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, instituită de guvernul PSD-PNL la începutul acestui an și care a creat o situație extrem de dificilă pentru micii antreprenori români.

În goana după bani care să umple găurile bugetare, PSD și PNL au cocoșat micii antreprenori cu taxe de la începutul acestui an. Conform datelor furnizate de ministerul Finanțelor Publice, în România sunt active peste 600.000 de PFA-uri, în spatele cărora se află familii care trebuie să își achite datoriile și să supraviețuiască zi de zi în fața creșterilor de prețuri la alimente.

Actualul context economic dificil cu care se confruntă România necesită luarea unor măsuri care să vină în sprijinul antreprenorilor români.

Odată cu legea dată de coaliția PSD-PNL-UDMR, din 75.000 lei încasați anual, statul taxează 30.200 lei. Asta înseamnă peste 40%. Este incredibil de mult! În Polonia, pentru aceeași sumă de bani, se plătește un total de 27%, iar în Grecia, taxele sunt de doar 18%. Am ajuns ca în acest an România să aibă unul dintre cele mai mari niveluri de taxare din Uniunea Europeană pentru veniturile obținute de Persoanele Fizice Autorizate, Întreprinderile Individuale și cele Familiale. Este absolut rușinos ca în loc să găsească soluții reale pentru a aduce bani la buget – precum digitalizarea ANAF și tăierea cheltuielilor inutile sau a pensiilor speciale – Guvernul a decis să-i taxeze mai mult tot pe cei care muncesc cinstit”, declară deputata USR Denisa Neagu, membră în Comisia pentru Antreprenoriat și Turism din Camera Deputaților.

USR propune ca sursă de finanțare a legii reducerea la jumătate a secretarilor de stat și a consilierilor acestora, desființarea agențiilor de stat complet inutile, precum și eliminarea schemei de ajutor de stat de 1,5 miliarde de lei dată de ministerul Economiei cu dedicație către 8 firme.

Prin dublarea taxelor pe PFA-uri Guvernul Ciucă-Ciolacu a creat o nedreptate. Prin acest proiect de lege, ne dorim să revenim la situația anterioară a regimului de taxare Ciucă-Ciolacu și să oferim o gură de oxigen micilor antreprenori din România. Guvernul poate să spună, așa cum o face mereu, că nu are bani. Nu este nicio problemă, îi oferim și sursa de finanțare. O parte din banii pentru scăderea taxelor pot veni din reducerea la jumătate a secretarilor de stat și a consilierilor acestora, aproximativ 50 de milioane de lei. Se pot salva sute de milioane pe an prin desființarea agențiilor de stat complet inutile sau prin eliminarea schemei de ajutor de stat de 1,5 miliarde de lei dată de ministerul Economiei cu dedicație către 8 firme. Așadar, bani sunt cu siguranță pentru reducerea taxării PFA-urilor”, a declarat deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susțină și să adopte această lege.