PSD și PNL își aranjează alegerile locale din 2024 și blochează votul studenților

PSD și PNL își aranjează alegerile locale din 2024 și blochează votul studenților

Majoritatea controlată de PSD și PNL din Comisia pentru administrație a adoptat măsurile prin care studenții sunt împiedicați să voteze la alegerile locale în localitățile în care studiază. Amendamentele USR, care ar ajuta în mod real la combaterea traseismului electoral și ar aduce un plus de transparență în alegeri, au fost respinse.

Comisia pentru administrație a dat raport preliminar pe proiectul de lege inițiat de deputatul PNL Gigel Știrbu (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20452), proiect în care PSD și PNL au introdus modificările de natură să restrângă dreptul la vot al studenților, dar și al altor categorii de persoane.

Concret, la alegerile locale, vor putea vota, după vrerea PSD și PNL, doar cei care şi-au stabilit reşedinţa în comuna, orașul sau municipiul respectiv cu cel puțin 6 luni înainte de data alegerilor. Asta sub pretextul „prevenirii turismului electoral și distorsionării rezultatului alegerilor”.

Totuși, când USR a propus amendamente care ar fi ajutat în mod real la combaterea turismului electoral, majoritatea PSD-PNL le-a respins.

Am propus ca primăriile și Ministerul de Interne să afișeze numărul de cereri de viză de flotant pe fiecare din ultimii 10 ani. De asemenea, în an electoral să facă același lucru cu 30 de zile înainte de alegeri. Astfel, oricine poate să vadă ce primar folosește traseismul electoral ca să câștige alegerile. O propunere simplă, fără costuri, de transparență și normalitate. Doamnele și domnii parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și AUR au votat împotrivă. Împotriva transparenței”, declară deputatul USR Alin Apostol.

Reamintim că un proiect cu prevederi similare cu cel al PSD-PNL a depus și AUR (L772/2022).